Mihajlo Sporić
Printskrin
Mihajlo Sporić

Printskrin

Mihajlo Sporić, Foto: Printskrin

* Mihajlo Sporić preminuo posle duge bolesti

* Univerzitet Kembridž proglasio trodnevnu žalost

* Matematička gimnazija izrazila duboku žalost zbog smrti njihovog učenika

Vest o smrti jednog od najboljih mladih srpskih fizičara Mihajla Sporića (22) odjeknula je Srbijom, a britanski Univerzitet Kembridž, na kome je Mihajlo studirao, objavio je trodnevnu žalost.

Od pre dva dana kada se gradom pronela vest da je u Londonu preminuo Mihajlo Sporić (1997-2019)­ jedan od najtalentovanijih momaka koji je ponikao iz grada rudara, u Majdanpeku vlada muk i tuga. Iz sportske porodice Pasko, iz koje je i Mihajlova majka Fanika, deda Slobodan kao i Nikola, Bozidar i Borivoje, važili su za velike sportske radnike baveći se fudbalom i košarkom i koji su dugo godina svoje znanje prenosili na mlađa pokolenja.

Mihajlo Sporić

Printscreen

Mihajlo Sporić, Foto: Printscreen

Sa druge strane Mihajlov deda po ocu Zoranu, Dragoljub Sporić bio je dugogodišnji rukovodilac i stručnjak u Rudniku bakra Majdanpek i svrstava se u red onih koji su u Majdanpeku postali prvi intelektualci sa završenim visoko stručnim studijama pa otuda i ne čudi što je dvadesetdvogodišnji Mihajlo jedan od retkih talenata sa kojima se ponosio ne samo mali Majdanpek vec i cela Srbija i svet.

Pročitajte još:

Naš najbolji matematičar, fizičar, pored izuzetnog talenta važio je u društvu za momka sa izuzetnim ponašanjem i kulturom. Sa teškom i opakom bolešću nosio se skoro dve godine. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, koju je neizmerno voleo, a potom svoje znanje želeo da podigne na još viši nivo i krenuo je u svet. Pored upisana dva fakulteta u Srbiji, Elektrotehničkog i Fakulteta za fiziku na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike u Bogradu u čijim indeksima su se nizale samo najbolje ocene, rešio je da se otisne u svet i uputio se u London na studije u Kembridžu. Veliki Mihajlo Sporić, pored Vukove nagrade, nosilac je i Svetosavske nagrade i u nizu najboljih Međunarodnih nagrada za osvojene rezultate iz matematike, fizike, astornomije kao najdražu je izdvajao zlatnu medalju iz fizike koju je 2016. godine doneo iz Ciriha.

Mihajlo Sporić

Printscreen

Mihajlo Sporić, Foto: Printscreen

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi