Udes Sudar Saobraćajna nesreća
Profimedia
Udes Sudar Saobraćajna nesreća

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Miloš Živković iz Leskovca je u centru ovog grada pre više od dve godine imao saobraćajnu nezgodu sa malim oštećenjem dva vozila, od kojih je jedno vozio on, a drugo muškarac. Rastali su se uz dogovor da se naknadno vide radi eventualne isplate štete, ali dva dana kasnije ispalo je da je onaj drugi automobil vozila ženska osoba, iako je taj udes i dvojicu vozača za volanom videlo najmanje četvoro ljudi.

I ta neistina, kako tvrdi Živković i kako su svedoci bili spremni da potvrde na sudu, ne bi ništa drugo izazvala osim čuđenje, da gospođa nije podnela prekršajnu prijavu Živkoviću, uz tvrdnju da je ona vozila automobil, zapravo "jugo", koji je u bočnom sudaru bio više oštećen nego Živkovićev "mercedes 180C". Za ovog čoveka posle toga nastaje hod po trnju, piše Jugmedia. 

A počelo je, tvrdi Živković, pre više od dve godine.

- Udes se desio na raskrsnici Vojvode Mišića i Babičkog odreda 22.8 2016. godine. Ja sam izlazio iz Vojvode Mišića, a sa moje leve strane naišao je jugo. Da bi ga propustio, pogledao sam na levu stranu, ali on je naglo skrenuo u sporednu ulicu i udario u moju prednju levu stranu. Za volanom je bio muškarac, star oko 55 godina. Izašao je sa mesta vozača, a na mestu suvozača sam primetio žensku osobu. Okupili su se ljudi. Šteta na mom autu bila je mala, samo polomljen migavac, a na jugu je bilo uljubljeno desno prednje krilo. Razgovor je bio civilizovan. Vozač juga me je prepoznao i rekao da će doći kod mene da se dogovorimo. Policiju nismo zvali - priča ovaj čovek, tvrdeći da je preživeo pakao.

SUDIJA ODBIO DA UVAŽI SVEDOČENJE SVEDOKA

Umesto dogovora, dva dana kasnije policija ga je pozvala da izjavu po prijavi žene za koju naš sagovornik tvrdi da je bila suvozač. Žena se javlja kao oštećeni vozač automobila. Policija ga je zaustavila kod Medveđe, a on je tada često putovao i preko jer je imao turističku agenciju. Dao je izjavu i čekao poziv kod sudije za prekrašaje. Međutim poziv nije stizao. Sedamnaest meseci kasnije policija ga je zaustavila na prelazu kod Mutivoda, naredila mu da izađe iz svog automobila i pređe u njihov, odakle je odveden pravo kod sudije za prekrašaje u Leskovcu.

- Sudija nije hteo da uvaži predlog za saslušanje svedoka, čija imena sam već pripremio i koji su bili voljni da svedoče da je za volanom bio muškarac, a ne žena i kako je došlo do nezgode. Sudija je odbio veštačenje veštaka saobraćajne struke, nije hteo da prihvati naš predlog da se pregleda snimak sa obližnjeg kafića, sve je dobio - jada se Leskovčanin.

Pročitajte još:

Presuda je stigla 16. juna ove godine s nalogom da plati 25.000 dinara i dodatnih 5.000 dinara, sa 6 kaznenih poena i tri meseca zabrane vožnje. Žalio se Apelacionom sudu u Nišu gde mu je ekspresno odbačena žalba.

OSETIO SAM SE KAO KRPA, SILA JE BILA JAČA OD PRAVDE

- Najteže je bilo kada su me naterali da ostavim svoj automobil na prelazu kod Mutivode. Precrkao sam od straha. Kao da sam begunac. Nisam pojma imao da je u pitanju ta prekršajna prijava. Laknulo mi je kada je sudija rekao šta je u pitanju, ali kada je odbio sve što sam predlagao da bi se presudilo po istini a ne na osnovu onoga što je napisala gospođa iz policije, osetio sam se kao krpa - kaže on.

Kaže da su tada pogažena sva ljudska prava, pre svega, pravo na odbranu, kao gaženje istine.

- Ja se neću zaustaviti na ovome. Već smo s advokatom uložili zahtev za zaštitu zakonitosti, a ako nas i tamo odbiju tužiću državu Srbiju sudu u Strazburu. Neću žaliti ni novac, ni nerve, jer je u mom slučaju sila bila jača od pravde - odlučan je Miloš Živković.

Kaže da mu ni novac koji mora da plati nije važan već samo istina i stres koji je preživeo.