Strahujemo da će pustiti Nikolu iz bolnice!

S. Dž. Stojanović | vesti 2016-07-26 21:02:51 2016-07-26 21:02:51

Godišnjica krvavog pira Nikole Radosavljevića koji je 2007. ubio devet osoba, a dve ranio u Jabukovcu kod Negotina.

privatna arhiva

„Nikola Radosavljević ne zaslužuje da bude živ posle zločina koji je počinio. Mesto mu je pod zemljom, gde njegovih devet žrtava truli već devet godina”, ogorčena je Ljubinka Badejević, majka Branislava (31), koga je zajedno sa ostalima pre tačno devet godina iz lovačke puške ubio Radosavljević, koji se danas nalazi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Tog 27. jula 2007. godine Radosavljević je ubio devet komšija i ranio dvoje u selu Jabukovac kraj Negotina. Od kuće Radosavljevića jedna za drugom nižu se ploče sa imenima žrtava, redom kako su padale: Draginja (55) i njen suprug Branislav Borongić (57), Dragan Đorđević (22), njegov otac Veljko (58) i baka Marina (78), Branislav Badejević (31), Srđan Badžikić (15), Jelica Banković (37) i Anika Čogić (62).

Nasmejana lica žrtava smeše se s ploča postavljenih u dvorištima.

- Svakog drugog dana čujem da je muž ubio ženu, a nedavno se desio i pokolj u Žitištu. Vidite li šta se dešava, zlo se proširilo. Masakr je mogao da bude sprečen da je Nikolina žena prijavila njegovo nasilje. Kad je ubio toliko ljudi, ne zaslužuje ništa više nego da ode pod zemlju. Zašto da ga leče?! Nikola tamo u bolnici jede, pije, razgovara...

A ja stalno idem kod sina na groblje, a onda dva sata ne mogu da se oprostim od njega. Moj muž Mihailo ga je sanjao pre neko veče i Branislav mu je rekao: „Tata, ti imaš samo 30 evra kod sebe?!” - priča neutešna majka koja napominje da ga pred svaku godišnjicu sanjaju.

Ljubinka kaže da se najviše plaše da monstruma i ubicu ne puste iz zatvorske bolnice.
- Prošle godine su nas lagali da je pušten i da su ga videli na seoskom groblju. Uplašila sam se i odmah sam otrčala u policiju da to prijavim, ali su mi rekli da to nije istina. Teško nam je, iako je prošlo već devet godina. Moj sin se rodio sa sedam meseci, othranila sam ga od kilo i po mesa, a onda ga je monstrum ubio na kućnom pragu. U životu nas još drže ćerka, zet i unuk, koji su ovde, u Jabukovcu. Muž i ja bismo odavno već pobegli odavde - kaže Ljubinka, koja je zajedno sa mužem nakon masakra jedina od porodice žrtava ostala u Jabukovcu.

 

Nikola je sad svestan šta je uradio

Petar Radosavljević (77), otac jednog od najvećih zločinaca u Srbiji kaže da sina Nikolu nije video punih osam godina. - Bio sam da ga posetim nekoliko puta i to godinu dana nakon masakra. Nisam mogao više da idem jer imam bolesno srce. Nikola nas je zvao u nedelju, pita nas šta radimo, kako živimo... Sada je svestan šta je uradio. Ne znam da li će ga pustiti iz bolnice, niti da li bi voleo da dođe kući. To ne kaže. Porodice kojima je Nikola pobio rodbinu nas ne diraju. Žao mi je što se to desilo, ali ništa ne možemo da izmenimo - kaže Petar, otac monstruma iz Jabukovca, koga samo zatekli u krevetu, dok je njegova supruga Zora ležala u drugoj sobi.

 

 

Selo zamrlo

Gorica Branković, komšinica koja je za dlaku izbegla smrt kaže da je selo zamrlo posle Nikolinog pokolja. - Sećam se da su baš uoči tog krvavog pira ulice bile pune dece. Graja je njima odjekivala, a sada je sve pusto. Zamro je ceo kraj zbog jednog čoveka. Posle toga je rođeno samo jedno dete. Nije bilo ni jedne jedine svadbe, dok su sahrane učestale gotovo na svaki dan- kaže Gorica. Ona tvrdi da su se porodice žrtava razbežale u inostranstvo. „Nikolina žena Jelena živi u Beču. Baš sam pitala mog sina da li se udala. Rekao mi je da nije“, kaže Gorica i dodaje da Siniša Badžikić, otac Srđana (15), najmlađe žrtve, sada živi u Nemačkoj. „Dođe jedanput godišnje da obiđe grob. Dobio je sina Sebastijana, koji neverovatno liči na brata“, navodi Gorica.

Save

Expand player
Pogledajte više