Dejan Nestorović kraj starog hrasta
Privatna arhiva
- Moj pradeda, solunski borac Nestor Nestorović, uspeo je da preživi „Plavu grobnicu”, jugoistočno od ostva Vida u Grčkoj. Iz Prvog svetskog rata se vratio kao težak invalid i kupio seosko imanje u Resniku sa ovim hrastom. Obratio sam se lično Aleksandru Dragišiću, direktoru Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, koji mi se u dopisu zahvalio na pozitivnom nacionalnom angažovanju i inicijativi za zaštitu i očuvanje prirode Srbije. Stručnjaci tog zavoda će izaći na teren i proceniti vrednost ovog hrasta u punom vegetacionom periodu - kaže Nestorović i navodi da je zamolio lokalnog sveštenika da osvešta hrast i ureže krst na deblo
 

 

 - Hrast je posvećen svecu pravde Svetom Mini Aleksandrijskom. Čitanjem molitve svetih otaca je zaštićen i sada je imovina Zavoda za zaštitu prirode Srbije i nacionalno blago. Hteo sam da ga zaštitim, da nekome ne bi palo na pamet da ga, kojim slučajem, iseče i proda preko noći. Za vreme komunizma, pokojni blagopočivši vladika Valerijan je izrazio želju da hrast verski pripadne Crkvi i da se služi slavska litija kroz selo, ali porodica iz straha nije smela da obavi hrišćanski obred zbog tadašnjeg državnog uređenja. Hrast je velika svetinja i ljudi veruju da će se onome ko poseče zapis kuća ugasiti, ruka usahnuti, a potomci mučiti. Pre 20 godina, jedan meštanin je pokušao da odseče deo krošnje ovog hrasta i umro je preko noći. Hrast je simbol ovog šumadijskog sela, u kojem sve više mladih koji žele da ostanu u Srbiji preuzima mala poljoprivredna gazdinstava, koja se pretežno bave voćarstvom - kaže za “Alo!” Dejan Nestorović, čija nevladina organizacija „Sigurna pozicija“ i volonterski pravni tim podražavaju sve napredne projekte u Srbiji, pogotovo infrastrukturne i građevinske projekte Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić.

 Za misiju u Africi uči od najboljih

Dejan Nestorović je diplomirao na Fakultetu za sport u Novom Sadu, gde je bio i stručni saradnik, a sada se posvetio svojoj drugoj ljubavi - medicini. Trenutno kao medicinski tehničar volontira u Kliničkom centru Kragujevac na odeljenju za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju kod primarijusa dr Dejana D. Vulovića i hoće da se priključi humanitarnoj medicinskoj misiji u Dakaru, na obali Afrike. - Zahvalan sam celom medicinskom timu ovog odeljenja. Ponosan sam na zlatne medicinske sestre, sa glavnom sestrom Dalindom Pešić na čelu, od koje bi i mnogi lekari mogli dosta da nauče, pogotovu u lečenju teških dekubitalnih rana i intrahospitalnih infekcija. Podržavam inicijativu Ministarstva zdravlja da se prvo medicinskim sestrama primarno povećaju plate, jer su one aorta svakog odeljenja i drže živote pacijenata u svojim rukama - kaže volonter Nestorović.

Komentari (1)

Žika moravac

16.07.2018 12:50

Jel' ovo primer kako će Srbija da izgleda u toj Evropskoj uniji? Neka hvala sa ovakvima ne bih ni u isti autobus. Više volim da sam zaostali Balkanac.