Ivan Kontić
MUP Crne Gore
Ivan Kontić

MUP Crne Gore

Ivan Kontić, Foto: MUP Crne Gore

Nikšićanina Ivana Kontića (30) u Spužu posećuje samo advokat! On je već mesec dana u ekstradicionom pritvoru i čeka izručenje u Srbiju zbog sumnje da je 24. avgusta u Novom Sadu brutalno pretukao Miljana Mandića (28) i pokušao da mu polomi obe ruke. Crnogorski advokat Damir Lekić, koji najčešće brani članove škaljarskog klana, kaže da je u ovom slučaju izabrani advokat i da trenutno jedino on ima dozvolu da posećuje Kontića jer je članovima porodice zbog kovida-19 za sada zabranjen ulaz.

Aca Kg

privatna arhiva

Crnogorski advokat Damir Lekić, koji najčešće brani članove škaljarskog klana, kaže da je u ovom slučaju izabrani advokat, Foto: privatna arhiva

Kako Kontić doživljava pritvor u Spužu?

- Za njega je pritvor trenutna nužda i jedno prelazno stanje do odlaska u Srbiju jer će na saslušanju u tužilaštvu moći da iznese sve činjenice i okolnosti koje će umnogome promeniti mišljenje o njemu. U pritvoru trenira zbog svog zdravlja, a kao magistar prava čita pravnu literaturu i delove spisa u vezi sa svojim slučajem koji su nam do sada dostupni.

Šta je presudilo da traži izručenje?

- Presudno je bilo objavljivanje snimka. Video je prikazan izolovano, bez sagledavanje svih bitnih činjenica i okolnosti koje su mu prethodile i onih koje su nastupile posle. Zato je dobio potpuno pogrešno značenje i stvorio je potpuno pogrešnu sliku o Ivanu i događaju.

Kako je reagovao na snimak?

- Snimak je izazvao njegov bunt, revolt i volju da što pre prikaže stvarno stanje, posebno zadobijenih povreda i pobuda zbog kojih je tako postupio. Osim toga u većem broju medija su mu pridavani nimalo lepi atributi, zbog čega je pošto-poto hteo da u što kraćem roku ode u Srbiju i da opere svoj obraz, koji mu je zlonamerno ukaljan. Kada se onaj snimak gleda izolovano, zaista izaziva gnušanje svake normalne osobe, pa i njegovo.

tuča

privatna arhiva

Kamere za video nadzor snimile tuču ispred kladionice u Novom Sadu, Foto: privatna arhiva

Koliko puta je gledao snimak?

- Gledao ga je više puta. I upravo sadržina snimka je kod njega probudila želju da uprkos instrukcijama odbrane pristane na postupak pojednostavljenog izručenja, iako je veliko pitanje da li bi u redovnoj proceduri bili ispunjeni uslovi za izručenje.

Da li je pretio kolegi iz kladionice koji je hteo da prekine tuču?

- Nikome nije pretio tom prilikom, pa ni bilo kojem kolegi.

Da li je bio pijan ili drogiran?

- Nije bio pod dejstvom alkohola niti bilo koje psihoaktivne supstance.

Da li je tačno da ima kratak fitilj i nezgodnu narav?

- Ne, reč je o visokoobrazovanoj osobi. Blage je naravi i mirnog temperamenta. Ipak je on magistar pravnih nauka, pripravnik u advokatskoj kancelariji, višestruki prvak u džudou i nagrađivani sportista. Radi se o drugačijem karakteru i profilu ličnosti, nekome ko ima meru, disciplinu, umerenost, a ne nezgodnu narav i kratak fitilj.

tuča

privatna arhiva

Miljan Mandić se teže ogrešio o člana Ivanove porodice. To bi kod svakog prosečnog čoveka probudilo želju da postupi na isti ili sličan način kao Ivan: Kontićev advokat, Foto: privatna arhiva

 Zašto je onda tukao Mandića? Da li se kaje?

- Svakako se kaje i nije mu drago. Zato je i pristao na pojednostavljeni postupak izručenja, iako nije morao. Da to nije učinio, verovatno bi bilo i drugih pravnih konsekvenci. Ne postoji dovoljno jak razlog da se nekome zada udarac, čak ni onaj najblaži. Ne radi se o obesti niti o zadovoljstvu. Ivan za to ne traži opravdanje, niti to spori, već tvrdi da nisu sagledane sve okolnosti koje predstavljaju događaj u potpuno drugom svetlu.

Šta mu je Mandić uradio?

- Mandić se teže ogrešio o jednog člana Ivanove porodice. To bi kod svakog prosečnog čoveka probudilo želju da postupi na isti ili sličan način kao Ivan.

Šta bi sad rekao Mandiću kad bi ga sreo?

- Da ga sad sretne, ništa mu ne bi rekao, jer se Ivanovim postupanjem ne briše prethodno postupanje Mandića prema njemu. Ali svakako bi se izmirili jer to priliči Ivanovim osobinama.

tuča

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Da li mu prete tokom šetnji?

- Nema posebnu pratnju u šetnji. Ima tretman kao svaki redovni pritvorenik. Nema nijednu posebnu meru što se tiče bezbednosti.

Ako zaglavi zatvor, opraće ga samo rehabilitacija

Advokat Damir Lekić kaže da će boravak u Spužu verovatno uticati na Kontićevu pravničku karijeru.

- Pritvor i eventualno kasnije zatvor, ako se dokaže da je kriv, mogu da utiču na njegovu karijeru. Međutim, ne treba zaboraviti da posle određenog vremena, kao i svako drugi, ima pravo na rehabilitaciju.

Pročitajte još:

Komentari (1)

milan

02.11.2020 08:47

ubedi me covek da je ovo stvarno obrazovan i fin momak