Kristina Kaplanović
Fejsbuk
Kristina Kaplanović

Fejsbuk

Kristina Kaplanović, Foto: Fejsbuk

Iako je sudija Marina Anđelković planirala da odloži suđenje zbog promene člana sudskog veća kome treba vremena da se upozna sa predmetom, reč je zatražio Tintor.

- Da policija i tužilaštvo i dalje rade na ovom slučaju, odnosno da neprekidno prikupljaju činjenice i dokaze kako bi održali optužnicu protiv Srebrića, potvrđuje i ova službena beleška iz februara ove godine, koju sam uspeo da nabavim. U pitanju je izjava jednog pritvorenika koji je jedno vreme bio u ćeliji sa optuženim Srebrićem, i koji je očigledno imao zadatak da sluša da li će i šta Srebrić reći o slučaju ubistva za koje je optužen. To je samo jedna beleška, ko zna koliko ih zapravo ima, odnosno koliko je pritvorenika i Srebrićevih cimera iz ćelije imalo isti zadatak. Ovakav način prikupljanja dokaza je nedopustiv i skandalozan - kazao je Tintor.

On je napomenuo da ima sazanja da su gotovo svi Srebrićevi cimeri nakon izlaska iz pritvora saslušavani.

- To je nedopustivo jer se takvo postupanje krši sa svim konvencijama o zaštiti ljudskih prava. Nedopustivo je da nekome kome je u toku postupak pred sudom podmećete cinkaroše i špijune kako bi slušali da li će on izgovoriti nešto dok spava. Kroz njegovu ćeliju prošlo je 10 - 15 drugih pritvorenika i svi oni su saslušavani po izlasku - naveo je Tintor, pozivajući se na odluku Evropskog suda za ljudska prava koji je upravo zbog ovakvih stvari reagovao u jednom slučaju koji je vođen pred hrvatskim pravosuđem.

Na njegove navode burno je odreagovala zamenica tužioca.

- Tužilaštvo se ne bavi takvim stvarima, a ovakve optužbe smatra skandaloznim. Tražim od suda da sve što je branilac izjavio unese u zapisnik - navela je zamenica tužioca, a potom dodala:

- Ja nisam saslušavala osobu sa te službene beleške, uostalom, odakle vama taj dokument - upitala je ona, ali je Tintor odbio da joj odgovori.

Miloš Srebrić Flekica

privatna ahriva

Miloš Srebrić Flekica, Foto: privatna ahriva

Spornu belešku je uprkos protivljenju sudije Tintor predao veću, koje će naknadno odlučiti da li će to uvrstiti u spise predmeta.

- Mi dosad nismo saslušvali nikakve nove svedoke, pa ne vidim razlog zbog kog sudu prilažete ovu belešku. Da je tužilaštvo predložilo neka nova saslušanja i svedoke do kojih se došlo u međuvremenu, bilo bi u redu, ovako ne vidim smisao - navela je sudija Anđelković.

Tintor je potom i pročitao sadržaj beleške u kome pritvorenik navodi da mu je Srebrić jednom prilikom u ćeliji rekao da će čim izađe iz pritvora otići kod oca Kristine Kaplanović i reću mu da on nije ubica njegove ćerke.

Na narednom pretresu koji je zakazan 16. januar trebalo bi da budu saslušani svedoci i pregledam snimak sigurnosnih kamera sa pumpe u noći ubistva.