Jovan Jovica Vukotić
Privatna arhiva
Jovan Jovica Vukotić

Privatna arhiva

Jovan Jovica Vukotić, Foto: Privatna arhiva

Dedović i Stamatović su likvidirani pre deset dana u atinskom restoranu, pred suprugama i decom, a istražitelji veruju da su četvorica egzekutora poslata iz Crne Gore ili Srbije, država u kojima imaju brojne neprijatelje. Ono što za sada nije poznato je to kada su ova dvojica begunaca od crnogorskog pravosuđa, jer su za obojicom bile raspisane poternice zbog pokušaja ubistava, utočište našli u prestonici Helenske Republike, gde su im se nedavno pridružile i porodice.

- Svim kriminalnim grupama, posebno onima koje trguju kokainom, prioritet je da imaju otvoren prolaz ka velikim lukama, u koje pristižu najveći tovari kokaina iz Južne Amerike. Iz tog razloga u svim većim gradovima lukama Holandije, Belgije, Španije i Italije imali su i imaju svoje ljude, čiji zadatak je da nadgledaju pristizanje pošiljke i organizuju transport droge do krajnjeg odredišta - kaže sagovornik iz bezbednosnog sektora.

Kako su se na mapama organizovanih kriminalnih grupa našli Amsterdam, Roterdam ili Antverpen, tako se našla i Atina, ne samo prestonica već i najveća luka Grčke.

Posao

- Pirej je jedna od najprometnijih luka u Evropi i brojne pošiljke iz Južne Amerike pristižu u nju, a verovatno i tovari kokaina. Moguće je da su se ljudi iz škaljarskog klana posle zaplena nekih tovara droge u okolini Španije, pa i hapšenja saradnika u Holandiji i Belgiji, odlučili da posao presele u Atinu. Ili bar da neke količine pristižu u Pirej. Samim tim kada tovare usmere ka nekoliko luka, manje su šanse da će sve količine pasti. To sigurno nije urađeno pre dva, tri meseca, već pre nekoliko godina - dodaje naš izvor.

On podseća da je još pre više od dve godine grčka policija, u stanu u Atini, u kome je stanovao Martin Matijašević, državljanin Srbije i Hrvatske, zaplenila čak 136 kilograma kokaina, vrednog 15 miliona evra, namenjenog tamošnjem džet-setu. Matijašević je uhapšen, ali je utvrđeno da je u tom lancu krijumčarenja i prodaje kokaina iznad njega bio izvesni Ivan. U istrazi je kasnije ustanovljeno da se iza tog pseudonima krije Jovan Vukotić, jedan od vođa "škaljaraca", zbog čega su Grci za njim raspisali i poternicu, ali turske vlasti, verovatno zbog netrpeljivosti između dve države, nisu želele da ga izruče, već su ga, zbog lažnog pasoša, deportovale u Srbiju, čije državljanstvo, pored crnogorskog, poseduje.

Zaplenjeno 4,5 tone kokaina

Tanjug

Zaplenjeno 4,5 tone kokaina, Foto: Tanjug

Veze

- Ta količina droge koja je nađena kod Matijaševića nije mogla da bude prokrijumčarena tek tako, već je iza nje morala da stoji ozbiljna kriminalna organizacija. Sigurno je da su pripadnici ovog crnogorskog klana sarađivali i sa grčkim podzemljem, jer bez njihovog znanja i dozvole ne bi mogle da u zemlju prokrijumčare toliki tovar. A Dedović i Stamatović su verovatno samo nastavili da koriste već razrađene veze, koje su im pružile i utočište i od članova rivalskog kriminalnog klana, ali i od pravosudnih organa - konstatuje naš sagovornik.

Nisu samo "škaljarci" našli utočište i razradili poslove na jugu Balkana. Naime, pre više od dve decenije u prestonici Grčke živeo je Vladimir - Vanja Bokan, koji je slovio ne samo za jednog od najbogatijih Jugoslovena već i za kralja nafte i cigareta. Pričalo se da je "čovek službe" i da su njegovi poslovi "na granici zakona". Pod još nerazjašnjenim okolnostima ubijen je u atinskom naselju Glifada 17. oktobra 2000. godine. I dok je Bokan povezivan sa švercom cigareta i nafte, dve godine pre njegovog ubistva grčka policija je sumnjičila jednog Jugoslovena, koji se takođe povezivao sa bezbednosnim službama, za krijumčarenje 170 kilograma kokaina.

Vođa klana Amerika osuđen u Atini

I Mileta Miljanić, koga su bezbednosne službe označile kao vođu klana "Amerika", bio je osuđen za šverc 114 kilograma kokaina u Atinu. Uspeo je da pobegne grčkoj policiji, ali je po poternici 2004. uhapšen u Švajcarskoj i izručen pravosuđu Helenske Republike, gde je u zatvoru bio do februara 2009. godine.