Audi, hapšenje
Alo/ Vladimir Marković
Audi, hapšenje

Alo/ Vladimir Marković

Audi, hapšenje, Foto: Alo/ Vladimir Marković

Otkrivena je ekipa koja je po narudžbi krala skupocene automobile! Beogradskoj policiji prijavljena je krađa automobila „audi Q7“, koji je primećen na jednoj raskrsnici čim su pojačane patrole. Kada su policajci pokušali da ga zaustave, vozač je dodao gas i pobegao. Međutim, na sledećoj raskrsnici čekala ga je druga patrola! Tako su lisice na ruke stavljene Željku S. (44) i Fedoru K. (43) zbog sumnje da su krenuli u krađu po narudžbi.

Pročitajte još:

Hapšenjem osumnjičenih policija je otkrila grupu koja organizovano krade skupocene automobile. To je potvrdio i pretres Željkovog stana, u kojem je pronađen sofisticirani alat za krađu automobila.

- Sumnjamo da su Željko i Fedor samostalci, koji rade po narudžbi. Kada nekoj ekipi poruče određeni automobil, oni angažuju njih dvojicu da ga uzmu i odvezu na određeno mesto. Papiri za takvo vozilo se pripreme unapred jer je auto namenjen nekom inostranom tržištu, kao što je Bliski istok. Nadamo se da ćemo otkriti celu ekipu, od naručioca i organizatora do osoba koje su radile papire - kaže naš sagovornik blizak istrazi.

Otkup 90-ih ostavljan u kesama

Forenzičar Časlav Ristić priseća se akcije iz blokova na Novom Beogradu, kada je bio popularan otkup automobila.

- Kradljivci su ukrali „audi“ i od vlasnika tražili otkup. Dogovor je bio da novac ostavi u garaži u kesi. Posle primopredaje, patrola je uhvatila kradljivce kod „Merkatora“. Posle toga su forenzičari stupali na scenu i uzimali otiske iz automobila i sa novca kako bi se kradljivci povezali sa otkupom.

Osumnjičenom Željku i Fedoru određeno je zadržavanje do 48 sati, posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Časlav Ristić, penzionisani islednik i nekadašnji forenzičar, kaže za „Alo!“ da je oduvek bilo kradljivaca automobila, ali da su skupoceni automobili namenjeni inostranom tržištu zato što im je tamo mnogo veća cena.

- Skupoceni automobili se kradu da bi ih prodavali preko granice jer se tamo dobija veći novac za rizik koju je kradljivac uložio! U većini slučajeva takvi automobili se kradu po narudžbi, i taj neko za relativno manje novca dolazi do skupog vozila. Ima i slučajeva kada se za vozilo operu papiri, pa ono završi kod biznismena u Srbiji. Zabluda je da se skupoceni automobili rasturaju i prodaju u delovima jer se takav posao ne isplati - tvrdi Časlav Ristić.

Audi, hapšenje

Alo/ Vladimir Marković

Audi, hapšenje, Foto: Alo/ Vladimir Marković

Prema njegovim rečima, nekada je bilo popularno da se za ljubimca traži otkup, ali je to sve ređa praksa zbog napretka tehnologije.

Mladić se naoružao za POKOLJ, pa ušao u tržni centar, a onda šokirao CEO GRAD! (VIDEO)

Tužioci u američkoj saveznoj državi Misuri podigli su optužnicu za terorističku pretnju protiv 20-godišnjeg mladić, koji je naoružan puškom i pištoljem, ušao u lokalni market "Volmart" da bi "testirao" da li će ta prodavnica poštovati njegovo ustavno pravo da nosi oružje.

- Devedesetih godina i kasnije kada je krenulo ludilo, postojale su ekipe koje su krale automobile, a zatim zvale vlasnika i tražile otkup. Međutim, od kada je tehnologija napredovala, otkup je postao vrlo rizičan jer je lako pratiti telefone, locirati bazne stanice i doći do vozila i otimača. Moguće je da se i sada tako radi, ali u tom slučaju ekipa mora da ima dobru logistiku - objašnjava Časlav Ristić. 

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!