Darko Šarić
E stock
Darko Šarić

E stock

Darko Šarić, Foto: E stock

Darko Šarić, optužen za navodni šverc kokaina iz Južne Amerike, već je ušao u šestu godinu otkako se nalazi u pritvoru bez pravosnažne presude! Njegova odbrana juče je ponovo predala zahtev sudu da se Šarić brani sa slobode do izricanja presude, jer je skoro nezabeleženo da se neko toliko dugo drži u pritvoru, pogotovo pošto se dobrovoljno predao srpskim pravosudnim organima.

Pročitajte još:

 

- Zaista ne samo da nije uobičajeno da pritvor ovoliko dugo traje, već je to veoma retko, posebno kada se radio o čoveku koji je dobrovoljno došao u zemlju da bi mu se sudilo. Mislim da se u slučaju Darka Šarića pritvor već pretvorio u kaznu - ističe za „Alo!“ Šarićev branilac Radoslav Baćović.

- Podneli smo predlog za ukidanje pritvora i ako se on bude poštovao, što do sada nije bio slučaj, očekujem da Darko Šarić uskoro bude pušten na slobodu ili bar da mu se mera pritvora zamenu blažom merom....

 Koja je to blaža mera?

- To je zabrana napuštanja boravišta uz elektronski nadzor.

Čime ste obrazložili opravdanost zahteva za ukidanje pritvora?

- Pa, pre svega, nema opasnosti od bekstva jer je Šarić dobrovoljno došao u zemlju da bi mu se sudilo. Takođe, da ne postoji opasnost da će ponoviti krivično delo jer on do sada nije osuđivan, osim jedne osude iz mladosti, koja je u međuvremenu brisana i koja nije osuda za istovrsno krivično delo kao ovo koje mu se stavlja na teret.

Preporučujemo i ovo:

 

Smatrate li da je vašem klijentu ugroženo pravo na suđenje u razumnom roku?

- U srpskom pravosuđu gotovo da nema predmeta u kojee pritvor toliko dugo traje, a da nije doneta pravosnažna presuda. Deset godina se vodi ovaj krivični postupak, a mogao je biti presuđen za nekih godinu dana, bar u prvom stepenu. Naravno da je Darku Šariću povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, kao i pravo na pravično suđenje.

U toku je i proces za takozvano pranje para, postoje li tu čvrsti dokazi koji terete Darka Šarića? Na kakvim se dokazima bazira optužnica?

- Ni u ovom predmetu (navodni šverc kokaina) niti u predmetu pranja novca nema niti jednog dokaza da je Darko Šarić učinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Nadam da ćemo uspeti da dokažemo da on nije kriv i da će na kraju biti oslobođen od svih optužbi.

 

Šta očekujete od drugostepene odluke Apelacionog suda u vezi s presudom kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnog šverca kokaina iz Južne Amerike?

- Očekujem da će Apelacioni sud poštovati zakon i ponovo otvoriti glavni pretres, pa valjano ceniti sve dokaze i one koji idu u korist Darka Šarića, što u toku dosadašnjeg postupka nije bio slučaj, te da će ga na kraju Apelacioni sud osloboditi od svih optužbi.