Nasilje, tuča
Shutterstock
Nasilje, tuča

Shutterstock

Nasilje, tuča, Foto: Shutterstock

Ilija Životić, predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO), koja je pokrenula akciju protiv vršnjačkog nasilja pod nazivom „Drug nije meta“, kaže da su deca - posle školske „igrice“ skidanja i pokazivanja etikete da nose firmiranu garderobu i patike skuplje od 20.000 dinara - postala mnogo brutalnija i da se događa da zakazuju tuče i naplaćuju „ulaz“ u Viber grupu koja ima snimke krvavih obračuna!

On u razgovoru za „Alo!“ navodi da ga zabrinjava porast surovosti kod maloletnika i otkriva da se iza najtežih zločina kriju čak i deca!

- Spuštena je starosna granica kada se izvršavaju najteža dela. Dečaci od 15 godina pojavljuju se kao počinioci ubistava, postaju vojnici u narko- bandama kako bi doživeli trenutak iz nekog spota sa Jutjuba i stekli slavu, ne razmišljajući da će verovatno završiti iza rešetaka ili sa eksplozivom ispod auta - kaže Ilija Životić, predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO), i ističe da je psihičko nasilje jedan od težih oblika nasilja.

- Psihičko, verbalno i socijalno nasilje se prepliću, pa je ponekad teško prepoznati o kojoj se tačno vrsti nasilja radi. Psihičko nasilje za posledicu ima nervozu, napetost, mučninu, bolove u stomaku, povraćanje, izmene u ponašanju, kao što je povlačenje u sebe. Neki od oblika psihičkog nasilja su preteći pogledi, praćenje, ucenjivanje, vikanje, vređanje, psovanje, pretnje ubistvom, nametanje osećaja krivice. Digitalno nasilje je sve češće i može da izazove teške psihičke posledice. Deca prisilno ubacuju svoje vršnjake u grupe za video-igrice ili u grupe na Viberu, a onda ih ucenjuju da se slikaju goli i da fotografije šalju u grupu, da učestvuju u zakazanim tučama, kao i organizovanim krađama, a ponekad čak i da izvrše samoubistvo! - navodi naš sagovornik i dodaje da je jedan od oblika psihičkog nasilja ograničavanje kretanja.

- Deca najčešće zatvaraju vršnjake u školske toalete i učionice. Osim iznude novca, bilo je slučajeva u kojima je iznuđivana skupa i markirana odeća i obuća. Posledice mogu da budu drastične i može da dođe do povređivanja učenika. Uobičajeno bi bilo da škola reaguje, da dođe do pokretanja disciplinskog postupka, a desi se da i roditelji žrtava rešavaju probleme svoje dece. Dobro je što je Ministarstvo prosvete zateglo situaciju i više ne prašta zataškavanja u školama. Veliki je doprinos policije koja sada u svakoj stanici ima službenike obučene za razgovor sa žrtvama i nasilnicima - objašnjava Životić i ističe da grupice maloletnih nasilnika nisu obeležje siromaštva i loše razvijenih područja.

- Maloletnička delinkvencija postoji i te kako u bogatim sredinama! U privatnim školama se lakše suzbija jer su odeljenja manja, a deca se retko druže posle škole. Ne idu peške u grupama od kuće do škole, već ih voze roditelji ili školski kombi. I tamo ima tuča, ali je više ignorisanja i ogovaranja. Napisi u medijima iz proteklih godina pokazuju koliko je bilo prestupnika iz dobrostojećih porodica! - kaže naš sagovornik i objašnjava da deca pribegavaju fizičkom nasilju kako bi se dokazala u društvu.

Ilija Životić

Privatna arhiva

Ilija Životić, Foto: Privatna arhiva

- Nije retkost da deca zbog velike dostupnosti interneta kopiraju prebijanje i ubadanje noževima, bilo pojedinačno bilo grupno! Najčešće su nasilnici i sami žrtve nasilja, pa takvim ponašanjem neretko stvaraju odbrambene mehanizme. Izazivanjem straha kod drugih i pokazivanjem snage nad slabijima misle da su bitni i nedodirljivi! Veliki uticaj imaju i spotovi pojedinih grupa iz Srbije i regiona koje mladi gledaju na Jutjubu, u kojima se vide droga, nasilje, kriminal, oskudno odevene devojke, besni automobili i gomile novca. Po tim „filmskim“ uzorima prave se male grupice u mlađim razredima od kojih neke prežive pubertet i postanu maloletničke bande - navodi Životić i ističe da je sprečavanje nasilja zajednička misija škole, roditelja i policije. 

Mučnina i bežanje iz škole otkrivaju nasilje

Prema rečima Životića, socijalno nasilje je isključivanje deteta iz vršnjačke grupe i grupnih aktivnosti, ali i ogovaranje, ignorisanje i širenje glasina o drugima.

- Deca su čak spremna da najbolje drugove isključe iz grupe i da ih maltretiraju na razne načine da bi se dokazala u grupi vršnjaka. Dete koje spletkari i ogovara najčešće nema čvrsto samopouzdanje ni podršku porodice, pa se u grupi vršnjaka uključuje u sve aktivnosti samo da bi bilo prihvaćeno. Ogovaranje i spletkarenje mu daju osećaj moći i važnosti. Ta deca nasilje doživljavaju kao uobičajen način komunikacije i nemaju empatiju za žrtvu. U ovim slučajevima nema modrica, ogrebotina i iscepane odeće. Ima simptoma, kao što su povučenost, mučnina, odbijanje da se ide u školu, bežanje iz škole, zbog čega je važan razgovor roditelja sa decom - ističe Životić.

Devojčice obrlate mangupe!

Fizičko nasilje je, kako kaže Životić, guranje, šamaranje, udaranje, grebanje, davljenje, šutiranje, otimanje i uništavanje stvari.

- Dečaci su u većem procentu skloni tučama, dok je psihičko nasilje svojstveno devojčicama. One se pojavljuju kao manipulatori i često, žargonski rečeno, obrlate dečake koji su najjači u sredini ili važe za mangupe, pa ih koriste da se obračunaju sa drugim devojčicama koje smatraju konkurencijom. U poslednje vreme devojčice su kolovođe ženskih grupa, koje terorišu druge usamljene devojčice, ali i povučene dečake u mlađim razredima - navodi naš sagovornik.