granica, policija
Printskrin
Dalibor Vukić. Predsednik Srpske policijske unije

Privatna arhiva Alo

Dalibor Vukić. Predsednik Srpske policijske unije , Foto: Privatna arhiva Alo

On konstatuje da su oči sveta uprte u srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prevashodnoa zbog dobro obavljene reforme sistema bezbednosti u našoj zemlji.

- Očigledna zainteresovanost stranih bezbednosnih službi i potreba koju iskazuju za saradnjom sa našim službama bezbednosti, pokazuje da je reforma celolokupnog bezbednosnog sistema Republike Srbije uspešna i okrenuta pre svega konstantnom povećanju stepena bezbednosti građana i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Reformom je obuhvaćeno u MUP-u ne samo poboljšanje materijalno-tehničkih uslova kojim je olakšan rad pripadnicima MUP-a i povećanje njihovog standarda u vidu primanja, već se uveliko odvijaju različita školovanja kako u zemlji tako u inostranstvu, kako bi pripadnici MUP-a bili obučeni da se uhvate u koštac i sa najtežim i najsavremenijim oblicima kriminala.

Nedavno je započeto formiranje Nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema koje će omogućiti digitalizaciju baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama, umrežavanje i brzu razmenu podataka između nadležnih institucija, a samim tim i efikasniju borbu protiv kriminala. Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku i Кriminalističko-policijskog univerziteta, u teorijskom i praktičnom delu se školuju po planu i programu koji je u mnogim segmentima napredniji i efikasniji od načina na koji se školuju polaznici policijskih škola u drugim, pre svega evropskim zemljama.

Reorganizacija unutar Ministarstva unutrašnjih poslova formiranjem specijalizovanih grupa koje se bave određenim problemom, opremanje tehničkim sredstvima i edukacija pripadnika, jeste ono što danas stavlja MUP po ostvarenim rezultatima u sam vrh službi čije su prikupljene informacije i učinak izuzetno cenjen.

Nije ni malo slučajno, da je tokom ove 2019 godine, ministar Nebojša Stefanović imao izuzetno uspešne sastanke sa šefovima policija i drugih bezbednosnih službi najuticajnih država sveta koje kroje i krojiće budućnost sveta. Uspostavljena je uska i koordinisana saradnja sa Ruskim, Američkim, Britanskim, Španskim službama bezbednosti, čiji je osnovni cilj borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, proizvodnje i trgovine narkotika, a rezultat jedne od tih saradnji je upravo zaplena enormnih količina narkotika, poslednja u Atlantskom okeanu gde je oduzeto 800 kilograma kokaina, što predstavlja samo nastavak kontinuiranog rada u zadnjih par godina naše službe.

Zadnja međunarodna saradnja o kojoj se u javnosti učestalo piše, upravo je saradnja naše zemlje sa NR Кinom. Ova nama daleka, ali izuzetno prijateljska zemlja, koja se u prošlosti pokazala kao jedan od najvećih prijatelja u zaštiti naših interesa u svetu, poslala je svoje pripadnike policije da rame uz rame patroliraju sa našim policajcima u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Jedini razlog uspostavljanja kombinovanih patrola je sve veći broj poseta kineskih turista u Srbiji. Činjenica je da je u prvih sedam meseci ove godine Srbiju posetilo preko 73.000 državljana NR Кine, što je rast od 39 % u odnosu na prošlu godinu, a gosti iz Кine su na drugom mestu po broju ostvarenih noćenja u Srbiji, sa preko 135.000 noćenja što predstavlja porast od neverovatnih 51 odsto.

U proseku oni ostaju u Srbiji od 5 do 7 dana i potroše oko 1.100 evra, a procenjuje se da svi zajedno ostave godišnje oko 143.000.000 evra. Takođe treba napomenuti, da kineski policajci koji rade na ulicama naša tri grada, ne primenjuju ovlašćenja niti su opremljeni sredstvima prinude, već je njihova osnovna namena komunikacija sa turistima i sunarodnicima koji žive u našoj zemlji u cilju pružanja pomoći.

Na kraju teba napomenuti da diplomatska borba ministra Nebojše Stefanovića sa timom stručnjaka koji je više puta do sada argumentovano sprečio prijem lažne države Кosovo u Interpol, je još jedan pokazatelj da ovo Ministarstvo danas piše zlatne stranice svoje istorije - naveo je Vukić.