Dobrosav Gavrić
screenshoot/Youtube
Dobrosav Gavrić

screenshoot/Youtube

Dobrosav Gavrić, Foto: screenshoot/Youtube

Dobrosavu Gavriću (44), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Arkana ponovno je odbijen zahtev za dobijanje azila u Južnoafričkoj Republici. Ustavni sud u Kejptaunu odlučio je da Gavrić ne može da dobije status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivisano.

Gavrić je naime u strahu da će ga po povratku u Srbiju ubiti Arkanovi ljudi i ima još mogućnosti za ostanak u Africi, gde je pre par meseci ubijen njegov advokat. Gavrić je najavio da će tražiti reviziju odluke Ustavnog suda, što će mu kupiti još malo vremena. Prvi put je status izbeglice zatražio 2012. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živeo u luksuznom stanu na obali mora u Kejptaunu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvema ćerkama živeo kod pristaništa za jahte u sklopu projekta "V&A Waterfront". Sve do oktobra ove godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim rečima, činjenice da je osuđen u politički motivisanom procesu. Sudija Ustavnog suda Leona Teron odbila je njegov zahtev.

Južnoafrički "Sandej Tajms" objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, sa pasošem BiH ušao u Ekvador 2006. godine. Odatle je ušao u Južnoafričku Republiku preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johanesburgu. Iste godine je pokrenuo firmu za uvoz i izvoz.

- Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovednik bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sledbenika, koji nisu tolerantni - tvrdio je Gavrić.

Milan Đuričić Miki i Dobrosav Gavrić

Marko Đoković

Milan Đuričić Miki i Dobrosav Gavrić, Foto: Marko Đoković

Pre nego što je pobegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju umešanost u Arkanovo ubistvo. Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tokom jednog svedočenja:

- Sedeo si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lepo sam te videla preko Željkovog ramena. Ponoviću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdao, koga si ubio? Smradu, đubre! - vikala je pevačica i pljunula na Gavrića, piše hrvatski "Ekspres".

Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručitelji odabrali Gavrića za ubistvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vešt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubica bio je da Arkanu ponude da kupi Audi A8 i to ispod tržišne cene. Nakon toga je trebalo da ga namame da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiju.

Željko Ražnatović Arkan

E Stock

Željko Ražnatović Arkan, Foto: E Stock

Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gde je trebalo da se dogovori sa "prodavcima", ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od Audija. Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. januara 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspeo da Arkanu ispali tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidira Mandića i Garića sa dva metka u leđa.

On je nakon trostrukog ubistva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak izlaza iz hotela, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je osiguravao Arkanovu ženu, pevačicu Svetlanu Ražnatović Cecu. Policajac iz Trbušnice je u opštem metežu puzao na laktovima i uspeo da se izvuče iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija Golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla. Gavrić je, pogođen u bok između dve ploče pancira koji je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici.

Proces za ubistvo Arkana ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.