Hajretin i Ekrem Polat
Alo.rs
Hajretin i Ekrem Polat

Alo.rs

Hajretin i Ekrem Polat, Foto: Alo.rs

Tela dva brata iz Turske, Hajretina i Ekrema Polata, koji su živote izgubili u četvrtak na gradilištu u Čortanovcima, gde se gradi tunel na pruzi Beograd - Novi Sad, posle završene obdukcije uskoro bi trebalo da budu poslata u Izmir, gde se organizuje njihova sahrana.

Dok traje obdukcija turskih radnika koja su radila za firmu „Railtech constructionza“ u Srbiji, radi se uviđaj kako bi se utvrdio uzrok tragedije.

Nezvanično, ne isključuje se mogućnost da su braća nastradala kada je došlo do pucanja sajle, kad su oni zajedno s korpom koju je podigao kran pali s visine od oko 20 metara. Istragom se utvrđuje da li su braća ušla u korpu koja je namenjena za prenos materijala i oruđa na sopstvenu odgovornost ili im je tako naređeno.

- Korpa s kojom su braća zajedno pala isključivo služi da se u njoj podigne materijal za potrebe radnika. Dosad je utvrđeno da su je radnici koristili na sopstvenu odgovornost, kako bi posle pauze što pre došli do mesta na kojem su izvršavali svoje radne zadatke. Zašto je sajla pukla i da li je možda korpa bila pretovarena znaće se po završetku istrage i kada stigne veštačenje sajle. Ona je poslata na utvrđivanje elastičnosti - rekao je naš izvor upoznat u slučaj.

PROČITAJTE JOŠ:

Od radnika na gradilištu saznajemo da organizuju i nude pomoć braći i rođacima nastradalih Turaka.

- Hajretin i Ekrem Polat su pre oko tri meseca počeli da rade na ovom gradilištu. Jedan je bio tesar, a drugi armirač i oni su za kratko vreme pobrali simpatije svojih kolega. Pored njih dvojce s njima su radila još tri brata. Voleli su da se druže šale, a znali su i ostalim kolegama bez obzira na nacionalnost da priteknu u pomoć. Govorili su da smo svi braća koja radom dokazuju kako se bori za sebe i porodicu. Pričali su da su iz Izmira i da Ekrema čeka verenica. Zbog te njihove dobrote svi mi smo se organizovali da porodici pomognemo. Skupljamo novac kako bismo ih na poslednji povratak kući ispratili kako dolikuje - rekao je jedan od njihovih kolega.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi