Pucnjava na Daku opomena vladiki! Hitac koji je snajperista ispalio šalje jasnu poruku Joanikiju

Alo.rs/Srpski telegraf/I.L. | vesti 2019-12-13 09:31:18 2019-12-13 09:31:18

Hitac koji je snajperista ispalio bio poruka i za Joanikija da i on lako može da postane žrtva.

Printscreen/YouTube

Na crnogorskog biznismena Miodraga Davidovića Daku (62), koji već osam godina živi u hotelu "Kraun plaza" u Beogradu, nije slučajno pucano baš u utorak uveče. Prema prvim saznanjima iz istrage, atentator (koji je imao i pomagače i jaku logistiku) namerno je birao vreme kada je Daka bio sa vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, jednim od najuticajnijih episkopa SPC.

Prema informacijama takav odabir trenutka za napad predstavljao je i svojevrsnu poruku samom Davidoviću (koji je inače jedan od glavnih finansijera crnogorske opozicije), ali i SPC, vladiki Joanikiju i njegovom mentoru, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović smatra da je hitac koji je snajperista ispalio bio poruka i za Joanikija da i on lako može da postane žrtva.

- To je svakako bilo i upozorenje Joanikiju. Vladika Joanikije je važan čovek u SPC, on je episkop budimljansko-nikšićki i desna je ruka Amfilohija Radovića. Amfilohije ima oko 80 godina, on je ipak stariji čovek, pa na Joanikija računaju kao na njegovog naslednika da sačuva SPC u Crnoj Gori. Ne bih zanemario ni činjenicu da se sledeće srede u Crnoj Gori donosi zakon o verskim zajednicama, kojim crnogorska vlada pokušava da otme imovinu srpske crkve. Stoga je ovo poruka i za Joanikija da ne bude toliko tvrd - tvrdi Nicović.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je crnogorskom političkom miljeu bilo neophodno da na ovaj način pošalje poruku, odnosno da likvidira Davidovića.

- To što nisu uspeli da ga smaknu, to je druga priča. Davidović je vedrio i oblačio u zapadnoj Crnoj Gori i velikom delu Hercegovine, stoga je igrač u središtu upravo ovoga što se sada politizuje - odnosi verske zajednice i države. U ovom pokušaju atentata nema kriminalnog motiva, nisu narko-karteli u pitanju, ostaje samo politika. Mogu da kažem da naručioci nisu izabrali dobrog strelca jer je namera očigledno bila da se Daka likvidira, a ne da se opomene - naveo je Nikolić.

Podsetimo, Srpski telegraf je ekskluzivno objavio da je u operativnim izveštajima zapadnih obaveštajaca Daka označen kao eksponent ruskih službi na Balkanu, a pre svega u Crnoj Gori i Srbiji. Takođe, u traženju motiva za napad istraga je usmerena i ka još neproverenim informacijama da se možda radi o neraščišćenim računima u trgovini oružjem.

 

Expand player
Pogledajte više