Prijava protiv Z. M. (54) iz Čitluka zbog trgovine ljudima
shutterstock
Prijava protiv Z. M. (54) iz Čitluka zbog trgovine ljudima

shutterstock

Prijava protiv Z. M. (54) iz Čitluka zbog trgovine ljudima, Foto: shutterstock

Kao „Alo!“ saznaje, ovu nesvakadišnju trgovinu ugovorili su otac devojčice i majka mladića, koja je želela da je uda za svog sina.

- Oni su napravili ugovor da se njegova ćerka uda, a Z. M. je dao saglasnost pod uslovom da mu mladoženjina porodica za ćerku plati 3.000 evra, i to na rate od 200 evra mesečno! Dogovorili su se da mu za ćerku daju i svoj auto „opel suza“, kao i da mu još poklone neke vredne stvari - kaže sagovornik „Alo!“ blizak istrazi.

Međutim, za ovu nesvakidašnju prodaju se čulo, pa je policija nedavno banula na vrata Z. M. Njegove komšije kažu da nemaju pojma o prodaji devojčice.

- Sa njim i njegovom porodicom smo samo na „zdravo“. I bolje je tako. Jutros smo videli kako je u naselje došla interventna. Da li zbog njega ili nekog drugog, ne znam. Oni zimi borave u selu, a leti nekuda odlaze. Ni sam bog ne zna koliko ih ima. Znam da jedan od njih ima devetoro dece - rekli su nam meštani Čitluka.

Protiv Z. M. je podneta krivična prijava u redovnom postupku i on će se braniti sa slobode. Za krivično delo trgovine ljudima u cilju eksploatacije rada, prinudnog braka, uspostavljanja ropskog ili njemu sličnog odnosa prema maloletnom licu zaprećena je kazna od najmanje pet godina zatvora, objašnjava za „Alo!“ advokat Dragomir Mrdalj. Od dodaje da je maksimalna zaprećena kazna za ovo delo 12 godina robije.

Dao dete u belo roblje

Novosadska policija podnela je 2013. godine krivičnu prijavu protiv Novosađanina B. K. (32) zbog sumnje da je maloletnu ćerku prodao dvojici muškaraca, koji su je seksualno iskorišćavali. Prijava je podneta i protiv N. H. (52) i B. H. (55) iz Mladenovca zbog sumnje da su se bavili trgovinom ljudima. B.K. (32) se tereti da je prodao četrnaestogodišnju ćerku N. H. i B. H., koji su je od novembra do januara seksualno zloupotrebljavali. Novosadska policija podnela je protiv osumnjičenih krivičnu prijavu i o događaju obavestila centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Komentari (15)

bgd

21.12.2016 07:24

oni sto kradu bakar, prodaju i decu.

Prava manjina

21.12.2016 08:23

Ma 100% su opet neka ciganska posla!Pa oni to rade od pamtiveka,a u danasnje vreme samo su se malo osilili i prosirili delatnosti svojih poslova a i svog bezobrazluka!

brat ljubo duhovnik

21.12.2016 09:43

jel barem primio od po 100 e ili po 500 e? one od 100 brze se potrose

dragan

21.12.2016 10:30

Pa on hoce da he uda.ako mala hoce da se uda,onda je to miraz.

Clany1992

21.12.2016 14:54

@dragan - Prinudni brak je nistavan po zakonu i to je krivicno delo, narocito ako je maloletnik prisiljen na brak. Recimo na primer da se radi o punoletnim licima i da su svi saglasni a sklapanje braka i zele da potpisu pred bracni ili ugovor. U tom ugovoru mora da naglase da trazeni novac, pokretna i nepokretna imovina je miraz, ali u tom slucaju taj miraz nikako ne sme da uzme roditelj za sebe, vec to se daje mladencima. Ako roditelji ili staratelji uzmu taj miraz sa sebe, to je trgovina belim robljem.

dejan

21.12.2016 11:11

pa nije lose prosao ..kod roma ide to i jeftinije.

Clany1992

21.12.2016 14:44

@dejan - Dakle, ti to znas!? A da... pa mora biti da si kupio neku maloletnu robnju ili si mozda posredovao u trgovini? Sada nam lepo objasni, kako to da ti znas cene na trziztu belog roblja? Ko su ti Romi koji su prodavali decu i ko namerava da ucini tako gnusno delo? Izasni se na ovom portalu i ne zaboravi da postoji nacin da te legalno pronadjemo i predamo na sud ako se ne izjasnis i objasnis svoj komentar. Cekamo objasnjene.

Mina

21.12.2016 15:02

@dejan - E gospodine dekane vaš komentar što se tiče roma. Kao prvo mi se ne prodajemo kao drugo novac se traži od svatova jer je devojka nevina . a kao treće vaše srbijanka prvo seksualno iskustvo dožive još u osnovnoj školi . i do svoje tridesete godine imaće još sto partnera dok ne nadju "pravog" toliko

Uh,ozbiljno opasan!

21.12.2016 15:26

@dejan - Clany1992@ Uh,al i mene prepade,a nisam autor teksta!Pa prvo procitaj knjigu Ratka Adamovica-Bekstvo kraljevog vraca,mozda ce ti biti jasnije iz kog ugla ljudi gledaju ciganske zajednice.Verovatno potices i ti iz slicnog okruzrnja pa nemas dobru vizuru,a zakon je ovom"decenijom cigana"dao za pravo svakom ciganinu da prica,radi,pali,sta hoce i koga hoce!Kao male nas su plasiUkrasce te cigani i prodati da prosis!Ali prvo procitaj knjigu pa preti!

Clany1992@Uh,ozbiljno opasan!

21.12.2016 16:10

@dejan - Vasu mrznju i predrasude koje su bazirane na raznim pricama i knjigama nekih sovinista prema Romima sacuvajte iskljucivo samo za sebe i ne sirite sovinizam. U mojoj zgradi u centru grada zive 4 Romske porodice.Svi su posteni, skolovani, fakultetski obrazovani i rade u drzavnim institucijama, policiji i vojsci. U svakom zitu ima kukolja. U kaznenim zavodima ima Roma, ali mnogo vise ima nasih Srba, Albanaca, Rumuna, Vlaha, Madjara i ostalih. Kada ih sve postorojis dominira svetla boja koze.Dakle?

i nema veze boja koze

21.12.2016 19:37

@dejan - Mina,nemoj samo molim te o seksualnim aktivnostima bilo cijim!Pa bre samo kod njih je normalno da decu radjaju u 13-14g.!Pa slucaj iz Lazarevca govori vrc doboljno!Dete od 15.g ima dete i razvedena,a porodici normalno!Jasna je meni tvoja potreba za odbranom,ali treba biti realan!Kultura i mentalitet su genetski i svakako drugaciji,izuzetaka ima,ali u sustini drustvo samo pravi kompromis zbog globalnog trenda!

dakle

21.12.2016 16:26

ne znam ko kome ovde oponira, ali ću odgovoriti onom što završava dsa DAKLE' Dakle, prijatelju u zemlji Srbiji je odnos bele i crne kože kao u kini žute i bele, i normalno je da ovde ima više zatvorenika sa belom kožom, ali matematički odnos broja "belokožana" i onih tamnih je u korist belih. procenat Roma u kiminalu je mnogo veći od procenta ostalih nacija zajedno. nažalost. I NA ZLOČIN NE TREBA GLEDATI NA TAJ NAČIN, NIJE OVO TAKMIĆENJE VEĆ TREBA DA JE BRIGA ZA DECU!!!

Clany1992

21.12.2016 17:21

@dakle - Evo ja kao pripadnik "Bele koze" javno tvrdim da smo MI veci zlotvori i monstrumi od Roma. To velika vecina nece to da prizna. Neki nasi belokozci koji su sovinisticki nastrojeni i njihova deca, decu Roma u osnovnoj skoli i na ulici zlostavljaju, omalovazavaju, maltretiraju i nedaju im sansu da zive normalnim zivtotom i da se normalno obrazuju. Zasto? zato sto sovinisti smatraju da su Romi niza vrsta koja ne treba da postoji medju nama i oni su im za sve krivi i oni su za njih najgori. Istina.

jelena

21.12.2016 20:02

e ovako ja sam romske nacionalnosti ali u brak sam stupila tek sa 29godina znaci da je ovo 21vek i da se negleda vise jeli neka devojka nevina ili ne znaci normalno se skolujes,zaposlis nadjes onog pravog pa se udas.Ali ovaj covek sto je uradio svom detetu bog neka ga kazni a i pravda ce ga stici .jelena

Clany1992

21.12.2016 20:26

Svi smo ovde skrenuli sa teme vesti. Prepucavanje nije resenje problema. Trgovinu belim robljem treba iskoreniti. Trgovce i kupce belog roblja treba strozije kaznjavati nebitno je da li je akter beo ili crn. se tako Kazneni zakon treba izmeniti i dodati strozije kazne za sva krivicna dela, da se masovno ne izrode novi pocinioci. Treba edikovati nacionalne manjine da izbace iz prakse: mlada ili mladozenja za novac i zlato. To je problem zaseg drustva i treba da ga resimo sto pre.