Policijska obuća sumnjivog kvaliteta
privatna arhiva
Policijska obuća sumnjivog kvaliteta

privatna arhiva

Policijska obuća sumnjivog kvaliteta, Foto: privatna arhiva

Slučaj je preuzelo tužilaštvo, koje će ispitati eventualne maloverzacije prilikom nabavke policijske opreme.

Kako saznajemo, prijave su usledile nakon naloga ministra policije Nebojše Stefanovića da se provere informacije koje je dobio od Sindikata srpske policije o sumnjivom kvalitetu obuće. Kao dokaz da obuća ne odgovara deklaraciji, Sindikat srpske policije je javnosti dostavio i snimak jednog policajca, koji na terenu izuva službenu obuću i cedi natopljene čarape. Naime, sindikalci iz policije navode da oprema nije u skladu sa propisima i da ne odgovara nameni.

- Kako smo utvrdili sa deklaracije za obuću, kontrolu je radili firma „Alpha Control“ DOO. Uputili smo pismo njihovom direktoru, koji nam je odgovorio da ta ustanova uopšte nije vršila kontrolu navedene obuće. Mogu da kažem da je došlo do falsifikovanja deklarativnog lista koji se nalazi u kutiji sa obućom - rekao je Lazar Ranitović, predsednik Sindikata srpske policije.

Tender raspisan 2013. godine

Tenderi za nabavku službene obuće raspisani su 2013. i 2014. godine, u vreme ministra Ivice Dačića. U Sindikatu kažu da su u startu bili manjkavi jer nije postojao uslov da obuća bude nepromočiva, što je osnovna stvar. „Željko Kojić, tadašnji načelnik sektora za finansije, potpisao je jedan od dva ugovora samo nedelju dana pre nego što je smenjen sa funkcije“, rekao je Ranitović.