Darko Šarić
EPA
Darko Šarić

EPA

Do kraja godine Apelacioni sud mora da donese odluku o Darku Šariću, Foto: EPA

Odbrana Šarića najavila je da će uložiti žalbe na presudu Apelacionom sudu u Beogradu, koji će ih, najverovatnije, razmatrati u septembru.

- Branioci i tužioci imaju rok od 30 dana za žalbu. Očekuje se da će veće Apelacionog suda u septembru da zakaže sednicu na kojoj će razmatrati žalbe, a na njima ima pravo da prisustvuje i Šarić. Apelacioni sud ima pravo da preinači prvostepenu odluku, potvrdi je ili je ukine i otvori novi pretres, na kojem treba da donese novu presudu - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Hitna pomoć

Alo!/Masanori Jošida

Apelacioni sud mora doneti odluku najkasnije u roku od četiri meseca od dana završetka sednice, što znači da bi se na Šarićev slučaj tačka stavljena najkasnije do kraja godine. Ova presuda je izrečena u ponovljenom postupku, nakon što je Apelacioni sud ukinuo odluke kojom je Šarić u julu 2015. bio osuđen na 20 godina, a ostali optuženi na višegodišnje zatvorske kazne.

Apelacioni sud je tada ocenio da je prvostepeni sud prekršio zakon kada nije primenio blaži zakon koji je donet 2005. Prema tom zakonu, zaprećena kazna je od pet do 15 godina zatvora.

Advokat Radoslav Baćović, branilac Darka Šarića

Masanori Jošida/Alo

Advokat Radoslav Baćović, branilac Darka Šarića istakao da je optužnica apsurdna i nedokaziva, Foto: Masanori Jošida/Alo

Šarićev advokat Radoslav Baćović izjavio je odmah nakon izricanja druge presude u decembru prošle godine da je veće samo prepisalo optužnicu.

- Ne samo što nije raspravilo nijedno spoljno pitanje već je samo prepisalo prvu presudu. Stiče se utisak kao da veće nije ni pročitalo odluku Apelacionog suda - rekao je tada Baćović.

Pročitajte još:

On je tada ocenio da je sud jedino pravilno postupio, pošto je primenio blaži zakon.

- Tokom gotovo desetogodišnjeg procesa nije dokazano da je moj klijent imao bilo kakvu vezu sa švercom kokaina, a ovakva optužnica je potpuno apsurdna i nedokaziva i po njoj se nije smelo postupati - istakao je Baćović u završnoj reči i zatražio da se Šarić pusti na slobodu, napominjući da se dobrovoljno predao ili da mu se izrekne mera zabrane napuštanja kuće. Šarić se u pritvoru nalazi peti i po godina, od 18. marta 2014. godine, kada se predao srpskim vlastima.