policija, austrija
Profimedia.rs

 

Austrija, policija

Profimedia

Austrija, policija, Foto: Profimedia

* Trojica Srba u Austriji uhapšena zbog prevare

* Predstavljali se lažno kao policajci

* Prevarom penzionera zaradili 2,5 miliona evra

Trojica muškaraca su telefonom zvali penzionere, kojima su se lažno predstavljali kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provala.

Trojica prevaranta koji su s predstavljali kao policajci ubedili su više desetina bečkih penzionera da im predaju svoju ušteđevinu na čuvanje u ukupnom iznosu 2,5 miliona evra, objavila je policija u austrijskoj prestonici.

Kriminalci širom Evrope se mesecima koriste tim lukavstvom, ali trojica muškaraca privedenih u Austriji, od kojih su dvojica iz Srbije, a jedan je državljanin Turske, izgleda su radili nezavisno od mreže u drugim državama, rekao je portparol policije za nemačku agenciju DPA.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Od novembra prošle godine, trojica muškaraca su telefonom zvali penzionere, kojima su se lažno predstavljali kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provala.

Da bi bili uverljiviji, imitirali su austrijski broj za hitne pozive policiji - 133. Kada bi jedan od osumnjičenih uverio neku od žrtava da bi joj mudrije bilo da ušteđevinu preda u ruke policije, njegov bi se saučesnik nakon toga pojavio na vratima s lažnom policijskom značkom, spreman da preuzme novac.

Policija je objavila da ipak nisu svi penzioneri naseli na prevaru lažnih policajaca. Od nekoliko stotina poziva, prevare su im uspele u najmanje 38 slučajeva. Jedan od dvojice Srba priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, a druga dvojica brane se ćutanjem.

BONUS VIDEO: Kontinenti se zamenili, građani sa mukom očekuju dane koji predstoje