Adem Moriko
Privatna arhiva
 Adem Moriko

Privatna arhiva

Adem Moriko, Foto: Privatna arhiva

Adem Moriko (35), koji je rođen u Kragujevcu, a živi u Gostivaru u Severnoj Makedoniji, poverovao je Jasni Milićević, advokatu iz Jagodine, da je saradnica guvernerke Jorgovanke Tabaković i zastupnik NBS-a, te da može da mu vrati novac, dukate, dijamante i drago kamenje, koje je stekao njegov deda, radeći u inostranstvu kao poslastičar.

Pročitajte još:

Kada se lično obratio trezoru i tražio da mu vrate depozit i ubrzaju isplatu nasledstva, uhapšen je zajedno s advokaticom, koja ga je namagarčila!

Deda u Nemačkoj ostavio 120.000 evra

Adem Moriko, prema rečima Paspalovskog, ima gomilu dokaza da ga je Jasna prevarila, među kojima je i prepiska sa Vibera, koju su vodili dve i po godine.

- Sa Jasnom je počeo saradnju kada je čuo da može da reši dedinu staru deviznu štednju. Ispričao joj je da je na dedinom računu u Nemačkoj, posle njegove smrti, nađeno 120.000 evra i da su Nemci to isplatili njegovoj majci, tetki i babi. Rekao joj je da proveri da li je deda u Srbiji imao staru deviznu štednju, a ubrzo posle toga mu je javila da je deda, navodno, ostavio 750.000 evra u JIK banci i tražila mu 7.500 evra depozita da bi mu okončala postupak. Posle toga mu ju lansirala priču da je u trezoru nađen sef sa 2.270.000 evra, a onda je tu cifru pumpala do neverovatnih 350 miliona evra, uveravajući ga da se u sefu nalaze zlato, dijamanti i drago kamenje, pa mu je još i slala fotografije tog blaga - kaže advokat.

Klupko prevare počelo je da se odmotava sredinom januara ove godine, kada se Adem, po preporuci, obratio beogradskom advokatu Vilijamu Paspalovskom i požalio se da Jasna Milićević iz Jagodine već dve i po godine vodi postupak oko dedinog nasledstva. Tražio je da mu on proveri zbog čega se postupak toliko razvukao, a kada je lično otišao da se raspita za slučaj, banka je pozvala policiju, koja ga je uhapsila! Paspalovski za „Alo!“ tvrdi da je njegov klijent ni kriv ni dužan završio iza rešetaka, iako potvrde koje poseduje ukazuju da je žrtva prevare.

 Poroku

Privatna arhiva

Poruka , Foto: Privatna arhiva

- Pitao sam Adema zbog čega je uopšte davao depozit? Pokazao mi je rešenje NBS-a o okončanju postupka, u kojem je pisalo da svoje dragocenosti može da razgleda, preuzme ili da ih ostavi trezoru na čuvanje, kao i menicu NBS-a od 723.000 evra, te naloge za uplatu depozita, na kojima su bili potpisi službenika banke Bojane Trbojević i Gojka Bjelanovića. Video sam da nigde nema broja predmeta i odmah sam mu rekao: „Ovo je, jedan kroz jedan, falsifikat. Mogu da se kladim u svoju diplomu!“ Adem je bio u čudu. Ponavljao je: „Nemoguće. Ne mogu da verujem! Jasna tvrdi da je saradnica guvernerke Jorgovanke Tabaković i zastupnik banke“ - kaže Paspalovski i dodaje da Ademova porodica snimila sastanak s Jasnom i da se na njemu jasno čuje kako tvrdi „da je guvernerka u priči“.

Paspalovski: Bankari glume bogove s Olimpa

Vilijam Paspalovski kaže da je čudno što službenici NBS-a nisu imali nimalo sluha za Ademovu molbu da provere da li je sef uopšte zaveden.

- Nisu hteli da ga prime u kancelariju na razgovor! Državni činovnici, koji treba da budu građanima na usluzi, glume bogove s Olimpa! Pitam se kako ih nije sramota? Pitam ih samo da li bi ih on zvao telefonom da je zaista umešanu prevaru i da je falsifikovao njihove potpise? Kada se obratio Bojani Trbojević, rekla mu je „da to pošalje pismeno“, a kada je lično otišao u banku, pozvali su policiju zbog sumnje da je umešan u prevaru. Da su ga primili i pogledali papire, to bi se sve rešilo - ogorčeno kaže Paspalovski.

 

 advokat Jasna Milićević

Privatna arhiva

advokat Jasna Milićević, Foto: Privatna arhiva

- Ademu je bilo čudno što mu je Jasna tražila još 70.000 evra, kao poslednju ratu depozita, iako mi je 24. oktobra 2018. uručila navodno rešenje NBS-a o okončanju postupka. Kada joj je rekao da se lično obratio trezoru i tražio informaciju o slučaju, uzviknula je: „Da li si normalan! Pohapsiće nas!“

Prepručujemo još:

Sa Jasnom smo ugovorili sastanak 20. februara u kafiću, u blizini banke, da razjasnimo zašto se postupak otegao. Ademu se javila, govoreći „da je kod Smedereva i da stiže za 45 minuta“. Dok smo je čekali, on je otišao u banku da traži predmet. Rekli su mu da dođe za pola sata, a kad je ponovo otišao, sačekala su ga dva policajca iz Uprave kriminalističke policije i uhapsila su ga! - prepričava Paspalovski i ističe da će Prvom osnovnom javnom tužilaštvu dostaviti snimak i fotografije koje dokazuju da je Jasna išla čak u Gostivar na sastanke, što pobija njenu izjavu iz istrage „da se ne poznaju“.