Poslednji preminuli mladić iz Niša (25). Mnogo toga izaziva sumnju, istraga u toku

Prokuplje na dlanu/ Alo.rs/ B. P. | vesti 2019-02-21 21:04:18 2019-02-21 21:04:18

Reagovali i iz Ministarstva

Alo!/Rajko Ristić

Misteriozna smrt Nišlije S. Đ. (25), koji je bio smešten u Domu za odrasla lica ometenih u razvoju u selu Trbunje u okolini Blaca, kao i još dvoje štićenika koji su preminuli u roku od mesec dana, predmet su istrage nadležnih organa.

Pročitajte još:

Kako je preneo portal Prokuplje na dlanu u izveštaju lekara koji je primio nesrećnog mladića navedeno je da je primljen sa hipotermijom, odosno veoma niskom telesnom temperatuorm i da je imao modrice po telu.

- Mladić koji je dovezen imao je temperaturu tela 25 stepeni i nije bio svestan. Utopljavali su ga, čak su kasnije na Neurologiji pokušali i reanimaciju. Na Urgentnom je zabeleženo da je imao modrice po rukama i nogama, potvrdila je za taj lokalni portal Snježana Arsić direktor Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju.

Ona je još dodala i da je naložena obdukcija i da se analize rade i na toksine, a da rezultati još nisu gotovi.

Nehumani uslovi

Prema navodima medija, uslovi za negu osoba ometenih u razdvoju u pomenutom Domu su katastrofalni i nehumani, što je takođe predmet istrage, potvrdilu su u Ministarstvu za rad i zapošljavanje.

- Bez obzira na okolnosti pod kojim se dešavaju, smrtni slučajevi su uvek predmet nadzora. U konkretnom slučaju one su predmet istrage koje vode nadležni organi, jer sama činjenica da su se dogodile tri smrti u kratkom razdoblju bile su dovoljan razlog da budu upućeni inspektori u nadzor. O stanju koje je tom prilikom zatečeno izveštaj tek sledi, a na osnovu toga i eventualno preduzimanje adekvatnih mera - rekli su u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Da je umrlo troje štićenika, za lokalni portal potvrdila je i mrtvozornik u blačkoj opštini dr Danijela Ilić koja je izjavila je dva puta odlazila da konstatuje smrt, i da su u pitanju odvojeni slučajevi od S. Đ.

Novinarima zabranjeno da obuđu štićenike

Povodom ovog slučaja, lokalni portal se obratio i direktoru Doma Srđanu Aničiću, ali on nije želeo da govori za medije dok ne stigne rezultat obdukcije.

Takođe, nije želeo da komentariše ni nezvanične priče koje se u poslednje vreme čuju o uslovima u Domu.

Preporučujemo još:

- Možete da dođete, ali o tome ne želim da razgovaramo, dok ne budu gotovi rezultati obdukcije - kazao je Aničić.

Kako su novinari portala došli u Dom, primljeni su samo u delu u kojem su zaposleni. Ono što su tu mogli da primete to je samo da grejanje nije na zavidnom nivou. Dalje kroz Dom im nije bilo dozvoljeno da idu, tako da nisu mogli da se uvere u to u kavim uslovima borave štićenici.

- Možete da popijete kafu, da porazgovaramo ovako, a o tim neproverenim pričama ne žeilm da govorim - dodao je Aničić, prenosi "Prokuplje na dlanu".

On nije želeo da kaže ni koliko je trenutno korisnika u Domu.

 

Expand player
Pogledajte više