ISTRAGA O UBISTVU JELENE MARJANOVIĆ OKONČANA! Posle tri godine pronađena krv u mercedesu pevačice! Postoji NOVI PROBLEM

Zoran dao svoje objašnjenje

Jelena Marjanović
Jelena Marjanović, Foto: privatna arhiva

Veštačenje tragova krvi ubijene Jelene Marjanović iz njenog "mercedesa", koje je završeno tek nedavno posle tri godine istrage, nije moglo da baci novo svetlo na ovaj zločin! Udovac Zoran Marjanović objasnio je kako je krv tu dospela. 

Do kraja istrage protiv Jeleninog muža Zorana Marjanovića preostalo je da se, eventualno, veštači trag stope kod kanala u Crvenki, gde je 2. aprila 2016. ubijena pevačica. Međutim, s obzirom na dodatna veštačenja koja su već urađena po nalogu Apelacionog suda, čini se da su optužbe protiv Marjanovića i dalje klimave!

Bilo je dovoljno samo osam minuta

Prema optužnici, Zoran Marjanović se sa suprugom i njihovom tada petogodišnjom ćerkom 2. aprila 2016. godine dovezao do nasipa u Borči tačno u 16.38. Jelena je otišla da trči, a Zoran isključuje telefon i sa Janom kreće za suprugom. Između 16.56 i 17.04 navodno je ostavio ćerku na nasipu, otrčao do Jelene, namamio je da se spuste do kanala, pa je nasmrt pretukao i bacio u vodu. Jelenin leš je pronađen narednog dana i od tada traje istraga ovog zločina.

Branioci zadovoljni

Dok Zoranovi branioci zadovoljno trljaju ruke, ubeđeni da dokaza nema, tužilaštvo sa svoje strane smatra da ima, i da je optužnica u potpunosti potvrđena. Do kraja istrage trebalo bi ponovo da se sasluša mala Jana (7), Zoranova i Jelenina ćerkica, pošto je ocenjeno da je prvi put saslušana protivzakonito, bez prisustva punomoćnika.

Osim toga, ostalo je i da se vidi da li će tužilaštvo da prihvati predlog Marjanovićevih branilaca i ponovo veštači trag stope, pronađen sa druge strane kanala u kojem je pevačica ubijena i dalje nepoznatim oruđem. Prvim veštačenjem je, naime, utvrđeno samo da taj trag ne pripada Zoranu i na tome se završilo.

Međutim, njegovi advokati su insistirali da se veštaci precizno izjasne o svim karakteristikama traga i broju obuće, pošto tvrde da je to nesumnjivo "potpis ubice". Ukoliko tužilaštvo ne prihvati taj predlog, može se očekivati da će ubrzo "preciziranu" optužnicu ponovo dostaviti sudu na ocenu. Tek ako je potvrde Viši i Apelacioni sud, suđenje bi moglo da počne.

Irena Bjeloš, portparolka Višeg tužilaštva, istakla je da još nije odlučeno da li će tužilaštvo prihvatiti predloge Marjanovićevih branilaca.

- Što se nas tiče, istraga je u najbitnijim elementima okončana, imajući u vidu dopunska veštačenja koja su u potpunosti potvrdila navode iz optužnice - izjavila je Irena Bjeloš.

Na drugoj strani, advokat Nikola Dumnić, jedan od Marjanovićevih branilaca, kaže da su svi nestrpljivi da se na ovaj slučaj konačno stavi tačka i da se prestane sa silnim spekulacijama koje su ga pratile.

Sedam nepotpunih ili spornih dokaza

1. Nije urađena potpuna analiza baznih stanica, pa je ostalo nedorečeno koliko je telefona bilo aktivno kod nasipa u Borči u vreme zločina 2. Nije urađeno prostorno-vremensko veštačenje svih snimaka sigurnosnih kamera sa kuće Jahovića, koje gledaju na nasip 3. U predmetu je nedostajala kompletna foto-dokumentacija sa uviđaja 4. Sud je tražio da se utvrdi što više detalja o tragu krvi sa zadnjeg sedišta "mercedesa" kojim su se Jelena i Zoran sa malom Janom kobnog dana dovezli do nasipa 5. Insistiralo se na dodatnom veštačenju mobilnog telefona bicikliste Milana Radića, kojim je trebalo nesumnjivo da se ukaže na to da li je on zaista bio u neposrednoj blizini mesta zločina 6. Naloženo je i dopunsko veštačenje Zoranovog telefona kako bi se dokazalo da li je svesno isključio telefon po dolasku na nasip 7. Utvrđeno je da je potrebno da se uzme ponovo izjava od male Jane (7), jer je prvi put saslušana bez punomoćnika

 - I mi advokati i celokupna javnost želimo da se trogodišnja agonija što pre privede kraju. Odgovorno tvrdim da ni posle dopunskih veštačenja nismo saznali ništa više nego pre. I dalje ne vidim nijedan dokaz protiv Marjanovića, čak nam pojedini detalji idu dodatno u korist - prokomentarisao je Dumnić.

Podsetimo, Apelacioni sud je u septembru vratio optužnicu protiv Marjanovića na dopunu zbog niza manjkavosti s nalogom da se sedam "najklimavijih" dokaza preciziraju ili prvi put urade. Tako je konačno veštačen biološki trag ogrebotine sa Zoranove desne ruke (posle više od dve godine, op. aut.), gde nisu nađeni tragovi Jeleninog DNK.

To je, po mišljenju Marjanovićevih branilaca, krucijalan dokaz koji mu ide naruku i potvrđuje da ga Jelena nije povredila u samoodbrani. Veštačenje Zoranovog telefona, ali i bicikliste Milana Radića, koji je svedočio da je kobnog dana u Crvenki video dvoje ljudi kako se spuštaju od nasipa ka kanalu, takođe nije donelo ništa novo.

Samo pretpostavke

- Veštak je u dopunskom mišljenju naveo da 'pretpostavlja' da se biciklista mogao sresti sa Jelenom na nasipu, na osnovu kretanja njihovih telefona. Međutim, nije mogao da se izjasni o mogućnosti da se sretne sa Zoranom, jer je Marjanovićev telefon u tom trenutku bio isključen - ističe Dumnić i dodaje:

- Vrlo je važno što sudski veštak nije mogao da potvrdi tvrdnju iz optužnice da je Marjanović namerno isključio telefon, već je naveo da je njegov telefon bio u 'specijalnom modu'.

Što se tiče tragova Jelenine krvi, nađenih u njenom "mercedesu", veštaci nisu mogli tačno da utvrde starost tih tragova. Samo se "pretpostavlja" da je trag krvi bio relativno svež, ali ništa konkretnije. Zoran i članovi njegove porodice su tvrdili da je krv u automobil dospela kada se ona, nekoliko dana pre brutalnog ubistva, sama posekla na gepek "mercedesa".

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi