Zakintos
Youtube
Zakintos

Youtube

Zakintos, Foto: Youtube

Novo suđenje za ubistvo Amerikanca Bakarija Henderson (22) iz Teksasa, koji je umro posle brutalnog premlaćivanja na Zakintosu! Porodica Henderson tražila je doživotne kazne zbog ubistva, a 8. januara 2020. počinje novo suđenje. 

Bakari je pretučen u noći između 7. i 8. jula 2017. u klubu „Bar-kod“ u mestu Laganas na Zakintosu. Ubrzo je podlegao povredama, a za napad su osumnjičeni jedan Grk, sedam Srba i Britanac poreklom iz BiH. Svi oni su poricali da su ubili mladog preduzetnika u sukobu u baru. Prvom presudom, koja je izrečena 22. novembra 2018, petorica Srba dobila su kazne od pet do deset godina zbog nanošenja teških povreda, dok su dva Srbina oslobođena.

Majka ubijenog mladića izjavila je da će do početka novog suđenja podsetiti svet šta se dogodilo Bakariju.

Petorica Srba osuđena za teške povrede

Petorica Srba osuđena su za teške telesne povrede, a ne za teško ubistvo kako je tvrdilo tužilaštvo tokom postupka. Najvišu kaznu dobio je Dušan Ranković - deset godina, Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić su kao mlađi punoletnici dobili po devet godina, dok je Miloš Senić osuđen na pet godina zatvora. Amir Omardžić, engleski državljanin bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora. Nenad Jovanović i Siniša Petrović, koji su se branili sa slobode zbog učestvovanja u tuči, oslobođeni su optužbi.

- Tražim podršku za oštrije kazne za ubice mog sina. Dok pravda ne stigne, to je poput praznine koju ne možemo ispuniti - rekla je Džil Henderson, dok je otac Fil naveo da se nada da će druga presuda biti pravedna.

- Čekamo i molimo se da ovog puta postignemo bolji ishod. Želeo bih da svih devet mladića koji su prvobitno optuženi za smrt mog sina budu ponovo izvedeni na sud, kao i vlasnik bara i barmen. Od devet mladića umešanih u tuču samo je njih pet u zatvoru - rekao je otac ubijenog mladića američkim medijima i dodao da su tražili da se Stejt department umeša u ovaj slučaj.

Bakari Henderson

Facebook

Bakari Henderson, Foto: Facebook

- Vlada Srbije je snažno podržala srpske državljane umešane u ovaj slučaj i to je pomoglo da dobiju manje kazne. Njihovi predstavnici su bili veoma glasni. Mislili smo da će to biti negativno po njih, ali završilo se u njihovu korist jer su im kazne smanjene. Ako želimo bolji ishod, moramo da izvršimo veći pritisak na grčke vlasti - izjavio je otac.

Portparol Stejt departmenta izjavio je da će američka ambasada u Grčkoj nadgledati ponovno suđenje i porodici pružiti neophodnu pomoć.

Tuča u kojoj je stradao američki državljanin

Printscreen Youtube

Tuča u kojoj je stradao američki državljanin, Foto: Printscreen Youtube

Porodica Henderson je posle izricanja presude, u novembru 2018. godine, pokrenula liniju luksuzne sportske odeće "Bakari", jer je njihov sin 2017. zbog toga boravio u Grčkoj.