Policija, dojava, bomba
Alo!/Masanori Josida
Policija, dojava, bomba

Alo!/Masanori Josida

Policija, Foto: Alo!/Masanori Josida

- Od početka primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti manje od 200 organa vlasti odredilo je osobu koja je zadužena za zastitu podataka o ličnosti, što je veoma mali broj, a do kraja 2020. godine moraće da se ispoštuju sve obaveze iz tog zakona i uskladi regulativa, rečeno je danas na konferenciji u PKS.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović ističe da taj zakon dotiče sve segmente poslovanja privrednih subjekata, te da je važno da bude usklađen sa svim sektorskim zakonima.

"Svaki privredni subjekt ima podatke o ličnosti svojih zaposlenih i moramo znati ko ima pristup njima, i ko i za šta ih koristi i da za to budemo saglasni", rekla je Jovanović.

Kosovo je kamen spoticanja, neće ga prepustiti bez borbe - 2 velike sile kreću u rat bez milosti!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 22.09.2019. 15:35 - 22.09.2019. 15:49 Zaratili ambasadori! Priština, Foto: EPA Nedavno reagovanje ruskog Ministarstva spoljnih poslova na izjavu ambasadora SAD u Srbiji o odličnim srpsko-američkim odnosima ukazuje da Moskva neće prepustiti poslednje ostatke uticaja na Balkanu bez borbe, što će nesumnjivo biti viđeno kao preteći tamni oblak nad lokalnim akterima u regionu, ocenjuje Jovan Kovačić u autorskom tekstu za Nju Jurop (New Europe).

Kako kaže, važno je da predstavnici firmi budu svesni važnosti ovog zakona.

Ističe i da je IT industrija toga bila najsvesnija, budući da 80 odsto prihoda ostvaruje u inostranstvu i da su prvi krenuli u transformaciju, te da je važno da i druge kompanije pristupe tome.

"Potreban je period prilagođavanja, da napravimo seriju radionica i edukujemo privredne subjekte kako treba da postupaju", kazala je ona i dodala da bi za najviše godinu dana svi morali da počnu da primenjuju odredbe zakona.

Posao, biznis, karijera, kancelarija, poslovna žena

Shutterstock, ilustracija

Posao, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović kaže da to nije lak zadatak i da je zakon usklađen sa međunarodnim propisima, te da "ne postoji razlog da u njegovoj primeni budemo iza bilo koga".

"Osnovna svrha zakona je da zaštiti građane da i oni imaju sigurnost o tome ko prikuplja podatke o njima i za šta ih koristi", ističe on.

Kako navodi pomoćnik ministra, cilj nije samo da se neko kažnjava već pragmatičan pristup kako najbolje da se zaštite podaci o građanima iz ugla onog ko ih prikuplja kao kao deo svog posla.

Posao, biznis, karijera, kancelarija, poslovna žena

Shutterstock, ilustracija

Posao, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pomoćnik generalnog sekretara u Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Zlatko Petrović ističe da je zakon doneo nove obaveze rukovodiocima podataka i onima koji ih obrađuju, ali i da su prošireni i definisani neki novi instituti i termini.

Pored državnih organa, zakon se odnosi i na ustanove i javna preduzeća, javne službe i organizacije koje imaju obavezu da imenuju lice za zastitu podataka o ličnosti i obavesti o tome Poverenika.

Do sada je 197 organa vlasti prijavilo osobe za zaštitu podataka, ostali nisu izvršili obaveze, istakao je Petrović.

"Važno je da se naš pravni sistem i zakoni usklade sa odredbama Zakona o zastiti podataka o ličnosti. Ta obaveza će morati da se izvrši do kraja 2020. godine, a na državnim organima je da odgovore adekvatno i usklade se sa obavezama koje donosi zakon", dodao je on.

Pročitajte još:

Kako kaže, obradom podataka o licnosti bave se zakoni u praktično svim aspektima života - stanovanja, poreza, vojske, policije, bankarstva, industrije...

Profesor na Pravnom fakultetu Univerizteta Union Saša Gajin rekao je da je važna edukacija i podsetio da je zaštita podataka o ličnosti pravo zagarantovano ustavom, odnosno osnovno ljudsko pravo.

Istakao je da obrada podataka o ličnosti može značajno da doprinese unapređenju poslovanja privrednih subjekata.

Novi Zakon o zaštiti podataka o licnosti počeo je da se primenjuje 21. avgusta ove godine.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina