Slavko Ćuruvija
EPA/Saša Stanković
Slavko Ćuruvija

EPA/Saša Stanković

Slavko Ćuruvija, Foto: EPA/Saša Stanković

Danas je u Specijalnom sudu izrečena prvostepena presuda optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, koji su većinom glasova sudskog veća proglašeni krivim!

Pročitajte još:

 

To je na početku čitanja presude saopštila sudija Snežana Jovanović.

Marković i Radonjić osuđeni su na 30 godina robije, Kurak i Romić na 20 godina.

U Specijalni sud je doveden nekadašnji šef Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković iz zatvora Zabela, i to u pratnji žandarmerije, a stigli su i bivši šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik DB-a Ratko Romić. U sudu nije Miroslav Kurak, koji nije dostupan pravosudnim organima jer je u bekstvu.

U Specijani sud došao je Dragan Bujošević, generalni direktor RTS i nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina „Evropljanin“, lista čiji je vlasnik bio Slavko Ćuruvija.

Pročitajte i ovo:

 

Marković i Radonjić se terete za krivično delo podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj reči da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branici tražili oslobađajuće presude.

Tužilaštvo smatra da je nalogodavac ubistva bio "tadašnji državni vrh", a optuženi izvršioci. Sa druge strane, stav odbrane je da se u ovom postupku "sudi jednom vremenu", da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičkoj klupi ne sede izvršioci ubistva. Tokom višegodišenjeg dokaznog postupka u ovom procesu ispitano je preko 100 svedoka.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Milorad Ulemek Legija

EPA/Srdjan Suki

Milorad Ulemek Legija, Foto: EPA/Srdjan Suki

Ulemek u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom "Alkatraz" služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza ubistavai drugih krivičnih dela. Optuženi Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.