Pljevljak traži odštetu zbog propadanja firmi, stanova, mašina

D. Ćuruvija | vesti 2019-10-11 16:57:34 2019-10-11 16:57:34

Pljevljaci Duško Šarić, brat Darka Šarića, i Jovica Lončar podneli su pet tužbi, kojima traže da im država isplati milionske iznose zbog propadanja firmi, ali i oštećenja stanova, preduzeća, kamiona i pumpi dok je Uprava za imovinu privremeno gazdovala njihovim nekretninama.

Alo!/ Dejan Briza

Šarić i Lončar, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 miliona evra, u odvojenim tužbama su od suda tražili isplatu novca zbog propadanja imovine od 2011. do 2019. dok je bila u rukama države, saznaju „Vijesti“.

Imovina kojom je osam godina privremeno gazdovala država vraćena je proletos, kada su se stekli svi zakonski uslovi da firme i nekretnine ponovo budu upisane na imena Pljevljaka. Uprava za imovinu je sprovela postupak pravnog i fizičkog prenosa svojine na Šarića i Lončara, a tokom tog posla njihovi advokati su u zapisnike uneli sve što je pohabano ili propalo tokom gazdovanja države.

Imovina koja je 2011. godine privremeno oduzeta Pljevljacima procenjena je tada na oko 12.500.000 evra.

Šariću i Lončaru vraćeno je i zemljište u Pljevljima površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smeštene diskoteka „Municipium’S“, kafić „4 sobe“ i benzinska stanica „Mat petrol“, u čijem su sklopu zgrada sa kancelarijama, prodajni prostor, kafe-bar i prateći sadržaji, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking-prostor, plato, zelene površine, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas i auto-perionica.

Vraćeni su im i stanovi upisani u listu nepokretnosti br. 4439 KO Pljevlja u ukupnoj površini od 2.194 kvadrata, koji su svojina „Mat company“, parcele od 2.683 kvadrata, stanovi u zgradi u listu nepokretnosti br. 4346 KO Pljevlja od 149 kvadrata.

Ostavila ga supruga dok je bio u zatvoru

Duško Šarić se u pljevaljskom sudu žalio da se zbog nervoze u zatvoru ugojio 20 kilograma, da ga je supruga nakon dve i po godine boravka u pritvoru ostavila, kao i da su njegova deca pretrpela mnoge nedaće tokom tog perioda.

„Nema tog novca koji mi može nadoknaditi tri i po godine koje sam nevin proveo u pritvoru“, rekao je tada mlađi Šarić.

Firmi „Mat construction“ država je vratila i nepokretnosti upisane u LN br. 4541 od 38.445 kvadrata, a Lončaru nepokretnosti u Pljevljima površine 899 kvadrata.

Šariću i Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje novca. Vrhovni sud je potvrdio presudu Apelacionog suda, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim veštačenjem dokumentacije iz Srbije, sa Kipra i iz Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge.

Pljevljaci su od države dobili sporove zbog neosnovanog pritvora - Duško Šarić odlukom Osnovnog suda u Pljevljima dobio je 103.000 evra odštete.

Jovici Lončaru je po istom osnovu iz državne kase isplaćeno 106.000 evra.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Expand player
Pogledajte više