Zaplenjeno 4,5 tone kokaina
Tanjug
Zaplenjeno 4,5 tone kokaina

Tanjug

Kokain, zaplena, Foto: Tanjug

Peruanska policija zaplenila je tonu kokaina u kombiju Srbina Jovana I. (50)! Vozač Ronaldo Aldo Samanijego Huaman (32) uhapšen je, a vozilo je otkriveno na raskrsnici u mestu Los Olivos, nedaleko od Lime.

Prema pisanju perunskih medija, vozač je izazvao sumnju policajaca svojim uplašenim izgledom i nervoznim ponašanjem kad su ga zaustavili. Vozač Ronaldo se odmah zaustavio i ljubazno odgovarao na pitanja, a onda je pokušao da pobegne. Nađeno je 50 kutija, u kojima je bilo po 20 paketa droge u obliku cigle od po jednog kilograma. Uhapšeni vozač se pravdao da nije znao šta vozi. Policajcima je ispričao da je taksista i da mu je putnik kojeg je prevozio ponudio dodatnu zaradu ako kombi preveze na odredište. Kombi pripada Jovanu I. , a ispostavilo se da ga je iznajmio muškarcu za kojim policija traga. Peruanska policija traga za osobom koja je organizovala taj transport i naručiocem.

Zanimljivo je da se ta zaplena kokaina dogodila dve nedelje posle hapšenja Davida Cufaja (27), srpskog državljanina koji je u toj zemlji osuđen na 17 godina zatvora zbog pokušaja šverca dve tone kokaina. Cufaj je bio u bekstvu od 2017. godine, a pao je sa četvoricom saradnika 18. januara u gradu Kaljao, nedaleko od Lime. Odmah je sproveden u zatvor na odsluženje kazne, posle čega mu sledi proterivanje iz Perua. Cufaj je uhapšen u januaru 2017, kada je policija u magacinu jedne prodavnice u predgrađu Lime našla sedam paleta punih konzervi sa oznakom „zelena špargla“, u kojima je bilo 2.000 paketa kokaina od po jednog kilograma.

- Vrednost pošiljke, koja je bila namenjena izvozu u Holandiju, procenjena je na čak 174 miliona američkih dolara - objavili su peruanski mediji.

Cufaj je na sudu rekao da je u Peru došao zbog izvoza minerala. Negirao je da umešan u šverc droge. 

Šifra za narkotike - „guzica“

Kod Cufaja su pre tri godine pronađena dva računa na čijoj poleđini je bio ručno iscrtan plan magacina sa oznakama na srpskom: „kutija“, „vrata“, „čisto“ i „guzica“.