Ivan Ilić je uhapšen u Bugarskoj
Arhiva Alo
Ivan Ilić je uhapšen u Bugarskoj

Arhiva Alo

Ivan Ilić je uhapšen u Bugarskoj 2012.godine,, Foto: Arhiva Alo

Ilić je godinama živeo u Belgiji, a 2011. je uspeo da izbegne hapšenje zbog optužbe da je bio pripadnik međunarodne grupe koja je iz holandskih i belgijskih luka krijumčarila kokain u Švedsku, a potom ga distribuirala lokalnim dilerima. U akciji BIA i švedske policije tada je uhapšen njegov kompanjon Nikola Milovanović. Ilić je tada uspeo da izbegne hapšenje, ali je početkom jeseni 2012. po poternici Interpola uhapšen u Varni, u Bugarskoj, i odmah se izjasnio da želi da bude izručen Srbiji.

Pročitajte još:

 

- Godinama je živeo u Belgiji i bio je uspešan karatista. U Jagodini je držao kafić-diskoteku i karate klub. U Jagodini je bio poznat po uspešnom biznisu, a potiče iz ugledne porodice. Ima suprugu i decu - kaže izvor „Alo!“.

Uviđaj na mestu ubistva Ivana Ilića

S. Ilić

Uviđaj na mestu ubistva Ivana Ilića, Foto: S. Ilić

Zbog trgovine kokainom u Srbiji i evropskim državama, Apelacioni sud u Beogradu ga je 2013. osudio na sedam godina zatvora. Njemu je tada smanjena kazna sa osam godina zatvora, na koliko ga je osudio Specijalni sud u Beogradu. Njemu se sudilo posebno jer je naknadno izručen Srbiji iz Bugarske, gde je uhapšen po poternici 2012. godine.

Od Ilića su privremeno oduzeti stan u Jagodini od 412 kvadrata i lokal od 18 kvadrata, kao i zemljište od oko 20 ari, koje je bilo oduzeto i Milovanoviću kao suvlasniku, ali su mu kasnije vraćeni.

Zatvor u Nišu

Tanjug, Ministarstvo pravde

Zatvor u Nišu , Foto: Tanjug, Ministarstvo pravde

On je osuđen jer je od 28. juna do 24. jula 2011. na teritoriji Srbije i više zemalja Evrope sa osuđenim Nikolom Milovanovićem i pripadnicima grupe koju su činili Saša Milošević, Filip Stevanović, Zeno Elijas, Zbignjev Jakacki, Vojćeh Popici i druga N. N. lica radi prodaje držao i koordinisao prenošenje kokaina.

Advokat Dragos Cukavac

Rajko Ristic

Advokat Dragoš Cukavac, Foto: Rajko Ristić

Sud je utvrdio da se dogovarao i koordinisao prenošenje kokaina preko osobe sa nadimkom Poljak, dok je preko žene sa nadimkom Marokanka, koja je čuvala novac namenjen za kupovinu droge u Antverpenu, u Belgiji, organizovao plaćanje droge.

Nakon toga je Poljak preko drugih pripadnika grupe transportovao drogu iz tačno neutvrđene zemlje do Švedske, gde je Saša Milošević koordinisao rad pripadnika te grupe. Apelacioni sud je prethodnu presuda ukinuo po vanrednom pravnom leku.

Advokat: Nije se žalio za pretnje

Advokat Dragoš Cukavac, koji je branio ubijenog Ilića, kaže da mu se on nije žalio da prima bilo kakve pretnje, niti da mu preti bilo kakva opasnost. - Vodio sam mu neke parnične postupke, a imovina mu nije oduzeta jer je utvrđeno da nije stečena krivičnim delom. Bio je slobodnjak jer je u pritvoru proveo dve i po godine, a odslužio je pet godina zatvora. Ne znam ko stoji iza ovoga, ali ovo ubistvo mora biti rasvetljeno - rekao je za „Alo!“ advokat Cukavac.

Ilić je na suđenju negirao krivicu za šverc droge. Ivan Ilić je bio slobodnjak i bio je angažovan na poslovima uređenja javnog zelenila. Ubijen je vatrenim oružjem sa više hitaca oko 13.30, iz automobila u pokretu, na ulazu u Tvrđavu iz pravca auto-pijace. Od povreda je preminuo na licu mesta.

Maskirani napadač ili više njih sačekali su osuđenika iza benzinske pumpe, na stazi koja vodi ka Tvrđavi.