Naser Orić poručio da  su BiH i Sandžak isto
Alo!

 

Naser Orić poručio da  su BiH i Sandžak isto

Alo!

Naser Orić poručio da su BiH i Sandžak isto, Foto: Alo!

Da slučaj „Orić“ jedva stoji na nogama, uprkos stravičnim svedočenjima, zbog načina na koji je vođen, kao i pritisaka na svedoke dugo se već piše.

Zaštićeni svedok Tužilaštva BiH je na suđenju za ratne zločine Naseru Oriću, nekadašnjem zapovedniku odbrane Srebrenice, izjavio kako je lično video kada je Orić ubio ili učestvovao u ubistvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

- Orić je uzeo nož, koji mu je bio za pojasom, i zamahnuo u predelu vrata. Zarobljenik je pao na kolena, a on ga je potom udario u predelu grudi i prevrnuo unatrag - izjavio je svedok govoreći o jednom od tih ubistava. Svedok je tokom rata bio pripadnik Armije BiH, a Orić mu je bio komandant.

Ovaj zločin počinjen je u selu Zalazje kod Srebrenice 1992.

Naveo je i kako je Orić iz vatrenog oružja pucao u zarobljenike koje je identifikovao kao Mitra Savića i Milutina Miloševića. Kazao je i kako je u tim ubistvima učestvovao Sabaduhin Muhić, bivši pripadnik Armije BiH koji je danas oslobođen zajedno s Orićem.

Samo 13 vojnika iz Zalazja uspelo je da se spase, ostali su ili poginuli u borbi ili ubijeni u užasnom zločinu koji je usledio. Kada više nije bilo municije, preživeli srpski borci predali su se Naserovim snagama koje su zauzele selo.

Na deponiji kraj Srebrenice 2010. godine nađene su ljudske kosti. Bošnjački mediji su najavljivali da je otkrivena do sada najveća masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostaci ubijenih srebreničkih Bošnjaka 1995.

Međutim, DNK analiza je pokazala da su na đubrištu kraj Srebrenice zakopani posmrtni ostaci desetorice ubijenih Srba iz Zalazja.

Orićeve snage su krajem 1992. izvele više napada na sela oko Srebrenice i Bratunca.

Prilikom napada na srpsko selo Kravica i okolna sela na Božić 7. januara 1993. ubijeno je 75 Srba, a ubistva su nastavljena i kasnije.

Orićevi vojnici nisu imali milosti ni prema deci - hladnokrvno je ubijen šestogodišnji dečak Aleksandar Dimitrijević iz Skelana i njegov rođeni brat Radisav.

Samir Avdić, pripadnik Naserove jedinice, svedočio je da su on i njegovi saborci pod Orićevom komandom ubili 44 lica srpske nacionalnosti, popalili nekoliko stotina kuća, a svu stoku i živinu iz tih sela oterali u Srebrenicu.

- Znam lično da su Orić i jedan po nadimku Kezo iz Glogove, taj je bio zamenik Ejuba Golića, sada živi u Tuzli, tada zaklali pet zarobljenih Srba. Od odsečenih glava napravili su dva gola, a onda su igrali fudbal. Bila je masa naših vojnika koji su to videli - piše u svom svedočenju Avdić.

Pročitajte još:

Avdić je opisao i napad hiljadu muslimana iz Srebrenice na Fakoviće, kada je ubijeno 19 srpskih civila, te kako se Orić ponovo nožem iživljavao nad zarobljenim Srpkinjama.

Komentari (3)

Tea

30.11.2018 10:46

Dika i ponos Armije BiH! Crko daBogda u najgorim mukama zajedno sa Elfetom Veselji!

ceca

30.11.2018 11:15

i za sva ta zlodela niko nije odgovarao...tizno i zalosno...ali ipak kad citam ovakva svedocenja pitam se kakvi su to ljudi...ako se uopste mogu nazvati ljudima.. kad mogu tako hladno da ubiju nevino bice...pogotovu dete...samo zato sto je Srpske nacionalnosti...uzas...nadajmo se da ako su izbegli ovozemaljski sud da ce ih makar stici Bozija kazna...

Ja

30.11.2018 12:12

Pa on lovi u nasim lovistima, najlegalnije prelazi granicu, "lovi" i nase lepe voditeljke..