Vreme, sunčano, Knez Mihailova
Alo!/ Masanori Jošida
Vreme, sunčano, Knez Mihailova

Alo!/ Masanori Jošida

Ljudi, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Ova droga još zvanično nije dobila ime, ali na tržištu je nazivaju jagodica, demon, armagedon ili krvava meri. Osećaj urađenosti traje satima, izaziva zavisnost, a može biti i fatalna.

- Efekti sintetskih kanabinoida su slični marihuani, ali mogu da imaju i do 100 puta jače dejstvo. U početku najčešće izaziva prolazni osećaj lupanja srca ili povraćanje, ali se mogu javiti i oštećenja bubrega ili jetre, otežano disanje, agresivno ponašanje, gubitak svesti praćen konvulzijama ili akutno predoziranje - objašnjava za „Alo!“ dr sci. med. Svetlana Vučetić Arsić, neurolog i specijalista za bolesti zavisnosti.

Prema njenim rečima, u svetu su zabeleženi i smrtni slučajevi nakon konzumiranja ovih kanabinoida, često u kombinaciji sa drugim psihoaktivnim supstancama, poput heroina ili fentanila.

MEDICINSKA SESTRA IZ PRIJEPOLJA PREŽIVELA PAKAO Slobodanku oborili krvoločni psi na beton i počeli da je ujedaju po telu...Luda sreća ju je spasla smrti

- Ova vrsta droge ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje. Izaziva osećaj žudnje, depresiju, sklonost ka suicidu. Kod mladih ostavlja posledice na sazrevanje mozga u celini. Ti ljudi otežano uče, slabije pamte, nemaju kontrolu impulsa i odgovora na stres - upozorava doktorka.

Ono što zabrinjava jeste to da se ova droga može nabaviti i na internetu, takozvanom „dark vebu“, i to po ceni od 10 evra za paketić, pa naviše.

Ekstazi odneo pet života

Opaki kineski ekstazi „red bul“, pet puta jači od običnog, odneo je nekoliko mladih života u Srbiji. Petoro tinejdžera umrlo je tokom prošlog leta u najstrašnijim mukama u razmaku od samo dve nedelje.

Psihijatar prof. dr Ivan Dimitrijević, stručnjak za bolesti zavisnosti iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, kaže da takve droge nisu ispitane i da se ne zna kako deluju.

Kafić

Alo!/ Masanori Jošida

Ljudi, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

- Konzumiraju se na žurkama i stvaraju halucinacije, lepše slike, pa ih zovu „estetski pojačivači“. Izazivaju i teške promene nervnog sistema. Deo mozga koji je zadužen za intelektualne funkcije, na primer, bude izbrisan kao gumicom, pa se mozak umesto da se ponaša kao da ima 17 godina, ponaša kao da je star 80 ili 90 - navodi prof. dr Ivan Dimitrijević.

PRESUDA OCU ZLOSTAVLJANOG DETETA Dečak (11) se*sualno uznemiravao njegovog sina (6) na Novom Beogradu?! Zoran uzeo pištolj, otišao kod roditelja jedanaestogodišnjaka i pucao im u noge!

Komisija za borbu protiv droge Ministarstva zdravlja inicirala je kod Ministarstva pravde da se pooštri kaznena politika za one koji mladima prodaju drogu. Dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja, kaže da je Ministarstvo pravde prihvatilo tu inicijativu.

- Kazna za sve koji proizvode, prodaju i koriste maloletna lica za prodaju droge biće od pet do 15 godina. Oni koji nude maloletncima drogu i omogućavaju njeno uživanje u lokalima, javnim mestima i u blizini škola biće kažnjeni od dve godine do deset - pojasnila je Janković.