Goran Davidović
Alo.rs
Goran Davidović

Alo.rs

Goran Davidović, Foto: Alo.rs

 

 

Goran Davidović, vođa zabranjenog Nacionalnog stroja, pravosnažno je oslobođen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.

Apelacioni sud je na sednici 6. marta preinačio odluku Višeg suda, kojom je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka.

PROČITAJTE JOŠ:

 


Davidović se žalio na odluku Višeg suda od 30. oktobra 2018. godine. U istom predmetu je drugi optuženi, Nedeljko Pešić, dobiogodinu dana i dva meseca zatvora, a njemu je takođe ukinuta izrečena kazna.

Veće sudija koje je oslobodilo Davidovića činili su predsednik veća, sudija Dragoljub Vujasinović, Zdenka Stakić i Slobodan Velisavljević, a odluku su doneli jednoglasno. Davidović je presudu objavio na svom sajtu.

Kako se navodi u drugostepenoj presudi, prvostepena presuda Višeg suda pobijena je zbog "bitnih povreda odredaba krivičnog postupka" jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića, te da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo kao i u ovom, novom predmetu.

Prema važećem zakonu i Ustavu, osoba ne može dva puta biti gonjena za krivično delo za koje je prethodno oslobođena ili osuđena.

 

Goran Davidović Firer

Screenshot YouTube

Goran Davidović Firer, Foto: Screenshot YouTube

 

Inače, protiv prvostepene presude Višeg suda u Novom Sadu žalbu je, osim odbrane Davidovića i Pešića, izjavio i viši javni tužilac u Novom Sadu, tražeći više kazne od samo godinu dana, a kako bi se "ostvarila svrha kažnjavanja i ciljevi specijalne i generalne prevencije".

Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne.

Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina koliko je trajao postupak nije pojavio u sudnici, a prema poslednjim podacima, on se nalazi u Italiji.