vatra na njivama
ALO!
vatra na njivama

ALO!

Vatra na njivama, Foto: ALO!

Kako je naizgled naivno spaljivanje strnjike postalo gorući problem u Srbiji? Brojimo žrtve i materijalnu štetu, a njive na obodima gradova neprestano se pale. Međutim, za ovu đavolju rabotu možete da završite i kod sudije za prekršaje. Kazne su od deset do 50.000 dinara za pojedince ili čak 300.000 do milion dinara za pravna lica.

Kako kaže načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević samo u toku jučerašnjeg dana vatrogasci su imali više 60 intervencija na otvorenom.

PROČITAJTE JOŠ:

- To je veliki utrošak ljudstva i tehnike, kao i materijalnih resursa. Naši inspektori će pojačano kontrolisati izazivanje požara, patroliraćemo 24 sata - kazao je Milošević za "Telegraf".

Čini se da je izuzetno teško pronaći onoga ko je izazvao požar, budući da se od malog žarišta vatra lako proširi i na susedna imanja. Međutim, prijave mogu da pišu i regularna i saobraćajna policija, kao i inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Upravo ovo Ministarstvo zajedno sa policijom i vatrogascima je formiralo i zajedničke timove koji će pronalaziti i kažnjavati seljake koji na njivama izazivaju požare.

- Timovi su sinoć izvršili obilazak auto-puta, od Šida do Šimanovca i tom prilikom su pripadnici Sektora za vanredne situacije lokalizovali i ugasili dva požara, jedan na području opština Ruma, a drugi na području opštine Pećinci. U toku je utvrđivanje identiteta lica koja su izazvali požare, kao i vlasnika, odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta, protiv kojih će biti podnete odgovarajuće prijave nadležnim organima - saopštili su iz MUP-a.

vatra na njivama

ALO!

Vatra na njivama, Foto: ALO!

Kako upozorava načelnik Milošević, od spaljivanja strnjike najpre može da strada osoba koja je požar i izazvala, neko ko se nalazi u blizini, okolni objekti, a dim koji nastaje može da uzrokuje teške nezgode. Najmanje dva takva lančana sudara zabeležena su ove jeseni, od toga jedan sa tragičnim ishodom, a Milošević podseća da su se oni događali i ranijih godina. Problem sa dimom od paljenja niva je što vozači nisu pripremljeni za njega, pa može biti i opasniji od magle.

- On je specifičan, jer se na manjem prostoru javlja u velikoj koncentraciji. Vozači iz normalnih dnevnih uslova ulaze praktično u potpuni mrak. Poseban problem može biti ako se dim pojavi iza neke krivine, ako se zaustavi neko pokvareno vozilo, ali i na auto-putu gde se vozi i do 130 kilometara na sat - kaže Milošević.

vatra na njivama

ALO!

Vatra na njivama, Foto: ALO!

Poslednji smrtni slučaj zabeležen je kod Lajkovca, kada je u požaru stradao Tomislav Marković (78), koji ga je i izazvao spaljivanjem strnjike.

- Ni za jedan požar koji ljudi izazivaju ne možete da se garantuje da je pod kontrolom. Od ruže vetrova zavisi na koju će stranu da se proširi, pa tako može da strada i onaj ko ih je izazvao - kazao je Milošević.

Na kraju, ne postoji ni jedan opravdan razlog da se spaljuje strnjika, upozorava načelnik.

- Paljenjem se uništava površinski sloj zemlje, gde postoji živi svet poput bakterija i glista, čiji opstanak je koristan i za narednu godinu. Osim toga, dim koji se stvara je štetan za ekologiju - kaže Milošević.

Kada već dođe do štete, preventivne prekršajne kazne više nemaju smisla - tada je onaj ko je izazvao požar i krivično odgovoran. Tako je policija ekspresno uhapsila M. T. (81) iz Beograda, zbog izazivanja velikog požara u Carskoj bari 14. oktobra. Sumnja se da je izvršio krivično delo oštećenje životne sredine.

"Alo" je prethodnih nedelja pisao o opasnosti koju pričinjavaju lica koja pale polja. Osim što gust dim ugrožava saobraćaj i dovodi ljude u opasnost, vatra uništava i prirodna staništa životnja. Tokom zime zbog paljenja rastinja ostaju bez skloništa i hrane!