Radoslav Cvijović Cvika
Danica Ćuruvija, Alo
Radoslav Cvijović Cvika

Danica Ćuruvija, Alo

Radoslav Cvijović Cvika negira sve navode optužnice, Foto: Danica Ćuruvija/ Alo

Radoslav Cvijović Cvika (66), koga su mediji nazvali „novosadski Eskobar“, a koji je optužen da je 2017. organizovao kriminalnu grupu za šverc kokaina u zemlje zapadne Evrope, pušten je da se brani sa slobode. Cvijoviću je zabranjeno da napušta Novi Sad dok traje suđenje, a juče je došao u Specijalni sud u Beogradu u elegantnom tamnom odelu.

Suđenje je nastavljeno preslušavanjem presretnutih razgovora koji su, prema tvrdnji tužilaštva, vođeni između Cvijovića, njegovog sina i jedne ženske osobe. Na jedva razumljivim snimcima, na kojim trešte narodnjaci, čuju se dva muška glasa, ali je razgovor nerazgovetan.

Na pitanje sudije Snežane Jovanović da li je to njegov glas, Cvijović je odgovorio: „Svoj glas ovde uopšte ne poznajem“.

Cvijovićev zet Slavko Pavlov (43), nekadašnji poznati teniski trener, koji je optužen da je prevozio kokain u posebno sagrađenom bunkeru u svom skupocenom automobilu „porše panamera“, takođe nije prepoznao svoj glas.

Cvijović je široj javnosti postao poznat i kada su mediji objavili fotografiju na kojoj je bio u društvu biznismena Dragoslava Kosmajca (67) i svedoka saradnika Ljubiše Buhe zvanog Čume (56). Kosmajac je preminuo od posledica korona virusa 12. aprila ove godine. Bio je hapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen zbog nedostatka dokaza. U pritvoru je bio do 11. februara 2015. i Viši sud u Beogradu pustio ga je da se brani sa slobode nakon što je uplatio kauciju od 200.000 evra.

Viši sud u Beogradu je u aprilu 2018. oslobodio Kosmajca optužbi da je uticao da se na njegovo ime upiše oko sedam i po ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za oko 95.000 evra. Sudija je obrazlažući presudu rekla da tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode iz optužnice.

Dragoslav Kosmajac

Dejan Briza

Dragoslav Kosmajac je preminuo od posledica korone u aprilu ove godine, Foto: Dejan Briza/Alo

U optužnici piše da je Cvijović ugovarao nabavke kokaina od osobe čiji identitet nije poznat, a koja ima nadimak Crnogorac. Članovi grupe su kokain preuzimali u Roterdamu, u Holandiji, i automobilima ga prevozili u zemlje zapadne Evrope. Grupa je rasturala drogu u Srbiji, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji i Slovačkoj, piše u optužnici. Tužilaštvo je utvrdilo da je grupa kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina, ali je Cvijović negirao svaku povezanost sa švercom droge.

Cvijović i Pavlov uhapšeni su u Novom Sadu u novembru 2017. godine u okviru međunarodne akcije. Na suđenju, Cvijović je negirao bilo kakvu vezu sa krijumčarenjem narkotika. 

Češka policija uhapsila je tada Cvijovićevog sina Branislava (42) i još dve osobe – Branislava Bikića (49) i Josipa Capika (62). Prilikom hapšenja policija je pronašla i zaplenila oko osam kilograma kokaina i 110 hiljada evra.

Za razliku od Srbije u kojoj je optužnica podignuta u maju prošle godine, a suđeno počelo kasnije, tužilaštvo i sud u Češkoj bili su mnogo brži. Krajem 2018, dok se ovde još pisala optužnica, deo Cvijovićeve grupe u Češkoj već je bio osuđen. Cvijovićev sin Branislav dobio je devet, Capik osam, a Bikić šest godina zatvora.  

Suđenje se nastavlja 17. novembra.

PROČITAJTE JOŠ: