Vlasinsko jezero
V. Pešić
Vlasinsko jezero

V. Pešić

Željko je sa svojim drugovima S.K., N.S., M.T. i V.J. u subotu najpre otišao do Oblačinskog jezera gde su roštiljali i pili, a za sada se ne zna zbog čega su odlučili da produže još desetak kilometara dalje do Krajkovačkog jezera, gde je kupanje baš zbog velike opasnosti, zabranjeno. Ono što je do sada utvrđeno je da su momci odlučili da pokušaju da preplivaju jezero, te da su se u trenutku tragedije V.J., N.S. i S.K. nalazili ispred dok su Željko i M.T. bili iza njih.

Marko Mateović

Privatna arhiva

 

Kada su bili na polovini jezera, Željko je podigao ruke i bez reči počeo da tone. M.T. ga je uhvatio za prst, ali mu je iskliznuo i nestao u vodi. Mladići su odmah pozvali policiju pa je započeta potraga za njegovim telom u koju su se uključili i pripadnici Uprave za vanredne situacije i ronilačke jedinice Žandarmerije – kažu naši sagovornici iz istrage.

Iako njegov iznenadan nestanak u vodi ukazuje da mu je pozlilo, Željkov otac koji je čitavog dana bio na jezeru, tvrdi da je bio zdrav.

- Pre nekoliko godina žalio se na probadanje u grudima, vodili smo ga kod lekara ali je ustanovljeno da nema nikakvih zdravstvenih problema. Bio je dobar plivač pa mi je nejasno kako je tako odjednom potonuo – pričao je ojađeni otac policiji koja je dežurala na jezeru.

Vatrogasci požar vatra

Alo!/Masanori Jošida

 

Željkova majka Verica kaže da je za njegovu smrt saznala iz medija.

- Otišao je na kupanje sa drugovima iz komšiluka, nisam brinula jer znam da je i ranije plivao u Krajkovačkom jezeru. Zabrinula sam se kada se nije vratio do večeri pa sam pokušala da ga dobijem na mobilni telefon ali je bio nedostupan. Iz medija sam saznala da se utopio. Strašno, dečko od 24 godine, momak za primer, ne znam šta da kažem, mislim da mi je srce puklo. Šta mi vredi sad i da ga nađu, kada sam ga zauvek izgubila – grcajući u suzama govorila je očajna majka.

Krajkovačko jezero je veštačka akumulacija nastala 1986. godine izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci, levoj pritoci Južne Morave. Jezero se nalazi na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, u njega se ulivaju Krajkovačka reka i Krivajski potok. Dugo je oko 1600, široko oko 600 a u sredini mu je dubina tridesetak metara. I pored istaknute zabrane za kupanje, omiljeno je mesto za ovu vrstu zabave, tako da je jezero i danas bilo puno kupača kojima uopšte nije smetala potraga za utopljenikom.

PROČITAJTE JOŠ: