baba starica
Shutterstock
baba starica

Shutterstock

baba starica, Foto: Shutterstock

- Koliko znam, ubila je sedmoro ili osmoro dece. Možda i više, ne znam. To niko u selu ne zna. Policija je našla četiri leša. Ostali su, priča se i dalje tu negde zakopani. Ona je u kući sigurno, leži. Pokucajte joj na vrata.

Komšinica Slavice Glišić, čedomorke iz sela Prevešt kod Rekovca, pokazuje na oronulu, naizgled napuštenu kuću. Jeziv prizor! Na stotine razbacanih, iskorišćenih ženskih uložaka. 

- Nema ko sve u selu nije ležao od muškijeh s njom. I danas ležu. Budi bog s nama čije je sve dete poništila.

Bez obzira što sad ima više od 50 godina, meštani Prevešta odaju da Slavica svake večeri ima “goste”: Ona se tako izdržava, ne zna za drugo. Valjda više ne može da zatrudni - kažu oni.

- Viđala sam je često trudnu, ali nikad nisam videla nijedno dete. Svi u selu su znali da nešto nije u redu, pričalo se da su bila mrtvorođena ili udavljena u potoku. Kad sam čula da je ubijala decu, rekla sam joj da mi više ne ulazi u kuću. I do dan danas je tako ostalo. Strašno je to što se dešavalo. Velika tragedija – priča komšinica suznim glasom.

"Poništila je svu svoju decu"

Slavica je prvi put, smatra se, ostala trudna 1985. godine. Imala je nepunih 20 godina. Devet meseci kasnije rodila je dete. Istog dana, prema sopstvenom priznanju, u polusagrađenom svinjcu pored svoje kuće, zadavila je svoju bebu. Kako je rekla, pomogla joj je majka.

Pročitajte još:

- Ne verujem u to. Majka joj je bila jako bolesna. Otac joj je bio dobar čovek, radio je u nadnici. Sagradio im je kuću, svinjac, kupovao posuđe i nameštaj. Ona je uspela sve da uništi. A od domaćinstva da napravi dečiju grobnicu - odmahuje glavom Slavičina komšinica.

Nakon brojnih trudnoća i sumnjivih nestanaka dece, meštani Prevešta su prijavili Slavicu za čedomorstvo. Ćutali su godinama. Ipak, sećaju se dana kad je policija došla da uhapsi Slavicu. Bio je 17. maj 2004. godine, a ozloglašena čedomorka bila je pod sumnjom da je ubila više od jednog deteta.

Samoubistvo u Slavičinom bunaru

Najstariji meštani se sećaju još jedne tragedije koja se dogodila u dvorištu Glišića. Zapravo prva komšinica ove porodice jednog jutra je došla ispred bunara koji se nalazi u njihovom dvorištu i skočila u njega.

- Sećam se da je moj muž utrčao u kuću i rekao: Video sam Milevu kako se izula ispred bunara Glišića i skočila unutra. Poginula je na licu mesta, jadna žena - priča Slavičina komšinica.

 Policija je tog dana pronašla posmrtne ostatke četiri bebe. Dva skeleta bila su pohranjena u šerpi koja se nalazila u svinjcu, a jedan u samoj kući, u sobi koju niko nije koristio. Četvrti leš nikad nije pronađen, ali se sumnja da je u negde u dvorištu. Ipak, komšije veruju da je Slavica usmrtila sedmoro ili osmoro dece.

- Ne znam tačno broj, ali znam da je bila trudna više od četiri puta. Niko ne zna koliko je tačno beba ubila. Šteta što nije ostavila makar jedno dete u životu, da je čuva sad pod stare dane - krsti se komšiluk.

Slavica je na sudu priznala da je, kako je rekla “poništila” svoju decu.

- Poslednji slučaj dogodio se 1. maja 2004. Nisam uspela da ga spasem, dete se udavilo u plodovoj vodi. Troje dece sam izgubila ranije, 1986., 1989. i 1990. godine. Pogrešila sam tako nešto više ne bih ponovila - rekla je tada Slavica Glišić.

Šest meseci za čedomorstva

Sutradan po hapšenju policija u Jagodini pustila je Slavicu Glišić na slobodu, jer nisu imali dovoljno elemenata da bi joj odredili pritvor. Godinu dana kasnije, Slavica je osuđena na dve godine uslovne kazne i šest meseci zatvora. Najpre su je obeležili kao umno zaostalu, ali su lekari utvrdili da je potpuno mentalno zdrava. Slavica je odgovarala samo za jedno, poslednje ubistvo, jer je utvrđeno da su ostala dela zastarela.

Komentari (4)

Goga

14.11.2018 13:02

Komšije kasno ste se setili. Zlo od žene.

Predlog

14.11.2018 15:25

@Goga - Da se spali na lomači

Moša

14.11.2018 14:11

Ubistvo zastari ali dug državi ne

ja

14.11.2018 15:19

nije mi jasno kakvi su to muskarci koji su mogli da imaju nesto sa takvom zenom