Neđeljko Đurović
Instagram
Neđeljko Đurović

Instagram

Neđeljko Đurović, Foto: Instagram

Neđeljko Đurović (28) iz Požarevca najverovatnije je bio pod uticajem satanističke sekte 27. januara, kada je nožem ubio Miloša Mileusnića (24) u Ulici Dimitrija Tucovića na beogradskoj opštini Zvezdara.

Pročitajte još:

Stručnjaci ističu da ovaj monstruzni zločin ima "satanistički potpis" - Neđeljko se čudno ponašao u poslednje vreme, postajao je sve nezadovoljniji i agresivniji, a žrtvu je izabrao nasumice na veliki pravoslavni praznik Svetog Savu.

Doga i sekte

Dimitrije Pastuović, osnivač i predsednik Društva za zaštitu građana od sekti "Bedem", ističe da je veoma realna mogućnost da je Neđeljko bio opsednut Satanom kada se latio noža.

- Na policiji je da utvrdi da li je Đurović bio pod uticajem neke sekte. Taj, ne mogu da kažem čovek, pre nego što je nasumično izabrao žrtvu, bio je ceo dan i noć na internetu i onda je odlučio da ubije prvog na koga naiđe. Zločin je, navodno, izvršio usled nezadovoljstva, a bio je podložan drogama. Pa, narkotici i sekte idu ruku pod ruku! Potrebno je proveriti da li je on uoči zločina, osim na društvenim mrežama, bio je i na "dark netu", gde se okupljaju satanisti - rekao je Pastuović.

On je dodao i da ako Neđeljko nije bio član neke sekte, to ne znači da nije satanista, jer u poslednje vreme sve je više "samostalaca" koji praktikuju satanističke obrede.

Pastuović je nedavno, gostujući na televiziji, upozorio da je u Srbiji u toku proces osnivanja satanističke crkve i da su u narednom periodu mogući naizgled bizarni zločini, a u čijoj pozadini je zapravo delovanje sekti.

Miloš Mileusnić

Facebook printescreen

Miloš Mileusnić, Foto: Facebook printescreen

Pastuović je tada upozorio i da je sasvim moguće da se zločin dogodi na neki verski praznik. Samo nekoliko dana kasnije, na Svetog Savu, ubijen je student iz Čačka Miloš Mileusnić.

- Tokom praznika pojačano je delovanje sekti. Naravno da bi ubistvo na Svetog Savu mogao biti deo rituala neke sekte - naveo je Pastuović.

I njegov kolega sektolog Zoran Mijaljević kaže da je bilo nagoveštaja da će se u Beogradu osnovati satanistička crkva.

- Ipak, trenutno ne postoji neko ko će od malih grupa uspeti da napravi neku ozbiljnu, veliku organizaciju. Na sreću, nismo Amerika i mislim da do stvaranja takve, uticajne satanističke crkve neće doći. Što se tiče ubistva na Zvezdari, ja nisam siguran da li je Neđeljko Đurović bio pod uticajem sekte, ali kod njega je očigledno došlo do izmene svesti, koja je počela verovatno godinama unazad. Da bi počinio ovakav zločin, bio je potreban neki okidač, ali tek treba da se utvrdi kakav - smatra Mijaljević.

Da je Neđeljko u poslednje vreme zaista promenio ponašanje potvrdile su posle zločina i njegove kolege iz kostolačkog preduzeća "Rio".

Preporučujemo još:

- Bio je uglavnom miran, ali je znao iznenada da se pobuni i podigne glas ako mu neko kaže da uradi nešto, a on smatra da to nije njegov posao. Tada je znao da bude i neprijatan - rekao je kolega ubice.

I Neđeljkov otac Bojica je posle zločina kazao da njegov sin sigurno nije bio pri sebi kada se latio noža.

Nije bio pri sebi?

- Promenio se u poslednjih 10 dana... dva dana pre ubistva, pozvao me moj prijatelj, Neđeljkov direktor u firimi u kojoj je radio i rekao da moj sin hoće da da otkaz. Kazao je da se Neđa čudno ponaša - ispričao je Bojica i dodao:

Pozvao sam Neđu, pa smo se videli i popričali. Tada mi je rekao da hoće da da otkaz i da želi da promeni sve u svom životu. Kazao je da se nešto u njemu lomi, ali da ne zna tačno šta.

Bojica je dodao i da je Neđeljko oduvek voleo da satima bude za kompjuterom, ali je bio sklon i narkoticima.

- Verovatno je u poslednje vreme uzimao neke jače droge, jer je bio agresivan, a inače je bio veoma osetljiv i nežan. Nije voleo oružje... Ne znam zašto je ovo uradio... - kroz suze je tada ispričao Bojica.