Iz banke otišla  pravo u policiju:  Nata Mesarović
Zoran Ras
Iz banke otišla  pravo u policiju:  Nata Mesarović

Zoran Ras

Nata Mesarović u vreme reforme pravosuđa ostavila na ulici 837 sudija zbog „ozdravljenja” srpskog pravosuđa, Foto: Zoran Ras

Upravni odbor Advokatske komore Beograda je u junu 2015. godine prvi put odbio zahtev Nate Mesarović za prijem u advokaturu, a posle žalbenog postupka koji je trajao pet godina i odluke Upravnog suda da u ponovljenom postupku preispita njen zahtev, doneo je identičnu odluku - da nije dorasla za bavljenje advokaturom!

Kako alo.rs saznaje, Advokatska komora Beograda smatra da Nata Mesarović nije bila sposobna da se odupre političkim pritiscima u vreme reforme pravosuđa i da je pitanje da li bi kao advokat bila spremna da štiti svog klijenta kada bi došla u sukob sa interesima države i drugih centara moći.

Advokati ističu da je ona kao dugogodišnji sudija morala da uoči da Visoki savet sudstva krši osnovna ljudska prava jer je u vreme reforme pravosuđa, 2009. i 2010. godine, u njemu vodila glavnu reč. Međutim, to nije učinila, već je 837 sudija ostavila na ulici zbog „ozdravljenja” srpskog pravosuđa .

Milimir Lukić

printskrin youtube

Milimir Lukić digao glas protiv kršenja ljudskih prava i odbio da učestvuje u reizboru sudija po nečijoj direktivi, Foto: printskrin youtube

Milimir Lukić ostavkom odbranio čast

Sudija Milimir Lukić je za razliku od Nate Mesarović podneo ostavku na članstvo u Visokom savetu sudstva, jer je odbio da učestvuje u reizboru sudija i da po nečijoj direktivi odlučuje o njihovim profesionalnim sudbinama.

- On je digao glas protiv kršenja ljudskih prava i pokazao da je spreman da brani svoj stav čak i u situacijama kada to dovodi u pitanje njegov položaj, materijalni status i druge privilegije koje kao sudija ima - kaže naš izvor upućen u odluku komore.

Specijalni sud

Emil Čonkić

Nata Mesarović u Specijalnom sudu osudila Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića na po 40 godina zatvora, Foto: Emil Čonkić

- Nata Mesarović nikom nije obrazložila zbog čega nisu prošli reizbor sudija, već je uopšteno navodila „da se za svakog sudiju sve zna, iako nije ni u jednom postupku utvrđeno”. Bezbednosne službe su na taj način, kroz izjavu Nate Mesarović, sudijama koje nisu izabrane poslale jasnu poruku „da je najbolje da se pomire sa svojom sudbinom da protiv njih ne bi bili pokrenuti postupci za korupciju”. Ona je tokom reforme pravosuđa davala negativne izjave o advokaturi kao profesiji, govoreći da advoakti navodno pokušavaju da utiču na ishode sudskih postupaka i da ometaju uspostavljanje pravne države - kaže naš izvor blizak Advokatskoj komori Beograda.

Snežana Malović

Profimedia

Bivša ministarka pravde Snežana Malović je odbijena za upis u iemnik advokata uz obrazloženje da nije dostojna, Foto: Profimedia

Vukčević i Malovićeva nedostojni

Advokatska komora Beograda odbila je i zahtev bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića za upis u imenik advokata, jer mu je navodno prebačeno da nije postupao dovoljno patriotski, kao i bivšu ministarku pravde Snežanu Malović uz obrazloženje da nije dostojna.

Po oceni većine članova Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević nije obavljao profesionalno svoj posao tužioca. Vukčević je 2017. izjavio da razlozi koje je navela Advokatska komora Srbije za njegovo odbijanje nisu bili politički.

Vladimir Vukčević

Profimedia

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević nije primljen u advokate jer mu je navodno prebačeno da nije postupao dovoljno patriotski, Foto: Profimedia

Nata Mesarović je za sudiju Vrhovnog suda izabrana 2003. i sa tog mesta je otišla za sudiju u veću Specijalnog suda, koje je sudilo u procesu veka za ubistvo premijera Đinđića. Posle odlaska sudije Marka Kljajevića, septembra 2006. godine, ona je bila predsedavajući sudija u tom slučaju i osudila je Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića na po 40 godina zatvora.

Pozvali smo juče Natu Mesarović da čujemo njen komentar, ali nam se nije javljala na nama poznat broj telefona.

Pročitajte još: