Čaba Der ubija sa osmehom
Policija, Alo!
Čaba der

screenshoot

Čaba Der ubija s osmehom, Foto: screenshoot

Alen Cigler (40), zvani „čovek mačka“,  iz Subotice, koji se tereti za saučesništvo u ubistvu Nebojše Markovića (37) 5. januara 2019. na Banovom brdu, negirao je krivicu na suđenju u Višem sudu u Beogradu, saznaje „Alo!“. Plaćeni ubica Čaba Der (39), koji je optužen za ubistvo Markovića, ranije je priznao zločin, a u Srbiji mu se sudi u odsustvu.

- On je uoči jučerašnjeg suđenja preko advokata u Mađarskoj poručio svom braniocu Milanu Drači iz Beograda da je bio životno ugrožen i da je morao da ubije Markovića. On će tokom suđenja biti saslušan putem međunarodne pravne pomoći - kaže izvor „Alo!“.

Nebojša Marković

Privatna arhiva

Greškom ubijen, Nebojša Marković, Foto: Privatna arhiva

Na jučerašnjem pripremnom ročištu, tužilaštvo i odbrana su dva sata iznosili dokazne predloge. Advokati Slobodan Ružić i Aleksandar Aleksić, Ciglerovi branioci, nisu hteli da daju izjave posle suđenja, kao ni Milan Drača. Na sledećem suđenju, zakazanom za polovinu januara, biće saslušani svedoci, a potom će odbranu izneti Cigler.

Marković je navodno ubijen slučajno, a meta je bio njegov šurak Aleksandar Šarac (35), koji je umro 26. oktobra posle teškog ranjavanja u garaži Tržnog centra „Ušće“.

Obojica se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ubijen dok je pakovao kolica za bebu

Nebojša Marković brutalno je ubijen ispred porodične kuće prošle subote ujutru dok je pakovao kolica za bebu. Muškarac u beloj jakni, za koga se ispostavilo da je Čaba Der, izašao je iz belog "punta", osmehnuo se, uperio pištolj CZ-99 u žrtvu i ispalio nekoliko hitaca u grudi i glavu. Nekoliko sekundi kasnije ubica je seo u "punto" i odvezao se u nepoznatom pravcu.

 Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je pre nešto više od dve godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.
Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina. I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Cigler je iz Subotice, poznat je javnosti po nadimku "Čovek mačka" zbog čuvenog bekstva iz subotičkog zatvora. One 2018. izašao sa robije, a policiji je poznat već godinama. On je već sa 14 godina završio u KPD u Kruševcu odakle je, takođe, bežao nekoliko puta.

Ubistvo Nebojše Markovića na Bnaovom brdu

prinskrin

Čaba Der prilazi Nebojšu Markoviću i puca na njega, Foto: Prinskrin

U Centru za socijalni rad su rekli da je Alen imao teško detinjstvo. Roditelji su mu bili alkoholičari i sa nepunih šest godina Centar ga je po prijavi komšija oduzeo od porodice.

- Bio je zapostavljeno i zapušteno dete. Smešten je u hraniteljsku porodicu, ali nije mogao da se adaptira. Uvek im je bežao i vraćao se svojoj porodici koju je voleo takvu kakva je bila. Pojavio se zatim prijatelj njegovih roditelja koga je voleo i kod njega je odlazio. Tako neadaptiran je smeštan u subotički dom za decu koji više ne postoji i tamo je sa ostalom decom počeo da čini krivična dela -rekli su posle hapšenja u Centru za socijani rad.

Prijateljstvo Čaba Dera i Ciglera datira još iz doma u Subotici.

Međutim nakon jedne od pljački, Alen je uhapšen i završio je u subotičkom zatvoru odakle je uspeo da pobegne preko zida zbog čega je i dobio nadimak "Čovek mačka".

- Veliki problem kod Alena je što je kada je krenuo u prvi razred osnovne škole, bio buntovan i uvek su ga drugačije gledali. Ponavljao je prvi razred, a škola je predložila da ide na kategorizaciju i kategorisan je u lako retardirane i upućen je u specijalnu školu. On to nikada nije zaboravio. Za njega je to bila velika bruka i sramota jer on zaista nije bio zaostalo dete. Vrlo je inteligentan i emotivan, ali je vaspitno zapušten – rekli su dobro upućeni izvori iz Subotice.

Iz KPD Kruševac bežao je u par navrata, a pred sam izlazak počinio je ponovo krivično delo. Nakon toga je tri godine proveo u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Zahvaljujući socijalnom radniku dobio je mogućnost da otkupi stan.
Alen je zatim ponovo uhapšen i osuđen na 12 godina robije, a po izlasku iz zatvora nastavio je po starom. Ponovo je pljačkao i ponovo je uhapšen. Ovaj put nakon pljačke menjačnice u centru Subotice.

Nakon toga završio je u Zabeli. Iz zatvora je izašao krajem oktobra 2018. godine. Zaposlio se u lokalnom komunalnom preduzeću, vredno je radio, sekao drva, ali je, kako pričaju njegovi poznanici, zbog male plate dao otkaz. Dok je bio u zatvoru, upoznao ženu sa kojom je želeo da zasnuje porodicu.

Posle odležane kazne u Mitrovici ponovo je nastavio da čini krivična dela. Baš sa Čabom Derom sa Čikerije počeo da ide u pljačke.

Pročitajte još: