Zoran Marjanović je izjavio da je Jelena primala poruke
Vladimir Marković,Alo
Zoran Marjanović

Alo/ V.Marković

Sudi mu sudija koji je pisao knjige sa jednim od njegovih advokata, Zoran Marjanović, Foto: Alo/ V.Marković

Postupak sudije Jelene Škulić - koja je na početku procesa protiv Zorana Marjanovića (41), optuženog za teško ubistvo supruge Jelene Marjanović (33), javno saopštila da je u sud stiglo anonimno pismo iz Švajcarske u kojem se pominje ime ubice - izazvalo je lavinu komentara da li je postupila ispravno!

Advokat Predrag Savić, branilac Dragoja Milinkovića, zvanog Čekić, iz Priboja, koji je u pismu označen kao ubica, kaže da će protiv nepoznatog autora pisma podneti krivičnu prijavu zbog ometanja pravde i lažnog prijavljivanja!

Veljko Delibašić

Masanori Jošida

Veljko Delibašić je jedan od branilaca Zorana Marjanovića, Foto: Masanori Jošida/Alo

- Ovo pismo je suprotno zakonu! Sudija ga je delila u sudnici, pred brojnim novinarima, zbog čega ću se protiv nje obratiti disciplinskoj komisiji. Mogla je da pozove odbranu i tužioca u svoj kabinet i uruči im pismo. Trebalo je, takođe, da sačini službenu belešku i navede da sadržaj pisma niko ne sme da objavi dok se ne istraže navedene tvrdnje. Zamislite da je Dragoje stvarno ubica? On bi posle objavljivanja pisma pobegao i nikad ga niko ne bi našao! Da li je to profesionalni odnos prema poslu?! - ogorčeno pita Predrag Savić i ističe da je ispunjen uslov za izuzeće sudije iz ovog slučaja jer je sudijin muž dr Milan Škulić poslovni saradnik i prijatelj Zoranovog advokata Veljka Delibašića.

Napad, Predrag Savić

Facebook/ Predrag Savić

Smatra da je sudija treba da bude izuzeta iz procesa, Predrag Savić, Foto: Privatni album

Mediji su 6. jula ove godine objavili da je slučaj poveren sudiji Višeg suda Jeleni Škulić, supruzi profesora Pravnog fakulteta i sudije Ustavnog suda dr Milana Škulića. Ona je zajedno sa još 15 kolega iz osnovnih sudova izabrana za sudiju Višeg suda u oktobru prošle godine. Prethodno je sudila u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, a trenutno je i član Sudskog veća koje sudi optuženima za ubistvo „kavčanina“ Blaže Đurovića.

Vilijam Paspalovski veruje da će dobiti spor

Masanori Jošida,ALO

Kod nas se određeni predmeti dodeljuju određenim sudijama da bi presudili na određeni način, advokat Vilijam Paspalovski, Foto: Masanori JošidaALO

Njen suprug Milan Škulić je poznati profesor krivičnog procesnog prava na Pravnom fakultetu i jedan od najvećih stručnjaka iz te oblasti, objavili su tada srpski portali.

Paspalovski: Sudiju su bacili u vatru, Dragoje je kandidat za „Zadrugu“!

Advokat Vilijam Paspalovski kaže da je sudija Jelena Škulić verovatno bačena u vatru da bi se dokazala, a da će Dragoje iz Priboja posle ovoga postati kandidat za novu „Zadrugu“!

- Kod nas se određeni predmeti dodeljuju određenim sudijama da bi presudili na određeni način. Kraj! Zašto je baš ova sudija izabrana, to je pitanje sa sudsku upravu. Možda su hteli da je bace u vatru jer žena radi svoj posao i ne zanima je ni Delibašić ni bilo ko drugi! Svi se mi međusobno znamo i većina zna kako ko sudi, ali i ko sluša odozgo kako da sudi. Tužilac vodi računa kako sudija vodi postupak i treba da razmisli da li ova okolnost može da diskvalifikuje sudiju? Po mom mišljenju, ovo nije razlog za izuzeće jer sudija ima i porotnike, ne sudi sama, a postupak je pod lupom javnosti i svaka reč se meri. Pravilno je postupila što je javno dala pismo, jer ona je to dobila i nema šta da krije! Ako su policija i tužilaštvo radili posao kako treba, onda jedno pismo ne može da unese pometnju u postupak. Ako kojim slučajem to pismo ima neku težinu, onda to znači da nisu prikupili dovoljno dokaza - objašnjava Paspalovski.

 - Sudija je doskora bila izuzetan profesionalac, imala je izuzetne rezultate, a kažu da je dobar pravnik. Međutim, njen suprug dr Škulić je sa Veljkom Delibašićem koautor najmanje tri udžbenika. Napisali su udžbenik krivičnog materijalnog prava, krivičnog procesnog prava i jedan zbornik iz sudske prakse. Oni su poslovni saradnici i prijatelji kada je reč o izdavaštvu, jer se knjige ne pišu tek tako zajedno. Povrh toga, Delibašić je u jednom privatnom sporu, u kojem je optužen u za uvredu predložio upravo dr Škulića za svog svedoka. Praksa Vrhovnog suda u Beogradu pokazuje da su prijateljski odnosi izuzetno bitni kao fakultativni razlog za izuzeće i da se sudije obavezno izuzimaju kada je reč o prijateljskim odnosima - kaže Savić.

Advokat Veljko Delibašić juče je bio nedostupan i nije odgovorio na našu poruku da li je prijatelj sa sudijinim mužem i da li sudija Jelena Škulić zbog toga treba da bude izuzeta iz ovog slučaja. 

 

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"