Mlada glumica dala izjavu u Višem javnom tužilaštvu povodom optužbi za seksualno uznemiravanja od strane Mike Aleksića (FOTO/VIDEO)

V. Đ. - M. S. P. | vesti 2021-01-21 19:45:13 2021-01-21 19:45:13

Ilinčićeva je u Palatu pravde došla u pratnji oca Srđana, koji je zgradu napustio kada je počelo njeno saslušanje, da bi se njegova ćerka osećala komfornije. Iako je i sam advokat, on je rekao da je to uradio jer je juče bio „malo više otac“.

Masanori Jošida/Alo!

Mlada glumica Iva Ilinčić (24), koja je prijavila profesora glume Miroslava Miku Aleksića (69) za seksualno zlostavljanje, juče je dala iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ona je gotovo četiri sata davala izjavu, a potom iz Palate pravde izašla sa svojim advokatima i ocem, ne želeći da daje izjavu medijima.

Advokat Jugoslav Tintor, koji s kolegom Denisom Bećirićem zastupa i Ilinčićevu i Milenu Radulović, izjavio je posle saslušanja da je mlada glumica detaljno iznela i opisala sve ono kroz šta je prolazila tih godina.

On je ocenio da će postupak potrajati, te da će njegova dužina zavisiti od broja oštećenih, što dodatno usložnjava slučaj.

- Postupak sigurno neće biti brz, ali cilj je da se sve raspravi i prikupe svi dokazi još u fazi istrage, kako bi se utvrdila istina, kako bi se utvrdilo ono što je bilo, jer to nam je svima u interesu - rekao je Tintor.

Na pitanje kako je Iva podnela saslušanje, on je rekao da ne želi da ulazi u te detalje.

- Svakako da nikom nije lako da ponovo prolazi kroz nešto teško, kroz takvo iskustvo kroz koje je ona prošla, i sigurno da nikome nije lako taj teret da podnese, pogotovo jednoj mladoj ženi i osobi kao što je ona. Ono što je za mene kao branioca bitno, iznela je tačno, detaljno ono čega se seća - rekao je on.

Ovaj slučaj neka ohrabri i druge žrtve

Advokati Ilinčićeve zahvalili su medijima na izveštavanju, zamolivši za pažljiv odnos pošto ima i maloletnica koje su takođe prijavile Aleksića. One, kako je rekao Tintor, nisu spremne da stanu pred kamere, jer je to za njih ogroman pritisak.

- Jaka je poruka koja se šalje, da ohrabri i druge žrtve da prijave i ne trpe zlostavljanje, ne samo u ovom predmetu. Ovaj predmet je samo okidač, ovo je jedan predmet posle koga, ja mislim, više ništa neće biti isto - zaključio je advokat Jugoslav Tintor.

Iva je u Palatu pravde došla oko 9 sati, u pratnji oca Srđana Ilinčića, koji je inače advokat. Ipak, kada je počelo davanje iskaza njegove ćerke, on je izašao iz zgrade suda.

- Po želji moje ćerke napustio sam sudnicu, kako bi se ona osećala komfornije dok daje izjavu - rekao je Srđan Ilinčić i dodao da je on u ovom slučaju „i njen otac i advokat“, ali da neće prisustvovati davanju iskaza „zato što je danas ipak malo više otac“.

Iva Ilinčić je, podsetimo, prethodnih dana izjavila da srećom nije silovana, ali da je „kontinuirano seksualno uznemiravana“.

- Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: „Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svet reditelja, producenata“. Pravdala sam to, odbijala da prihvatim. Ignorisala sam. A onda sam priznala sebi, što je bio ogroman korak - rekla je Iva, dodavši da se u Aleksićevoj školi glume „Stvar srca“ o zlostavljanju nije pričalo, čak ni između drugarica.

- Trajale su pripreme za prijemni. Izlazila sam iz Mikine kancelarije... Pogled mi se susreo sa devojkom koja je ulazila u kancelariju. Znale smo obe, i ona šta sam ja prošla i ja šta nju čeka tamo, ali nismo pričale. Ona ni danas nije spremna - rekla je Iva.

Podsetimo, i glumica Milena Radulović javno je optužila Aleksića da ju je silovao kada je imala 17 godina. Ona je u sredu čak pet sati davala izjavu u tužilaštvu, nakon čega je ćutke napustila Palatu pravde. Vidno psihički iscrpljena došla je do automobila kraj kojeg su je čekali roditelj, a kada ju je otac zagrlio, zaplakala je.

Inače, Aleksić je u ponedeljak saslušan u tužilaštvu i on je negirao krivicu. Određen mu je pritvor do 30 dana. Osumnjičen je za osam silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje od 2008. do 2020. godine. Za ova dela zaprećena je kazna i do 15 godina zatvora.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više