Žrtva: Galip Balkar
Alo!
Žrtva: Galip Balkar

Alo!

Žrtva: Galip Balkar, Foto: Alo!

Senku nad procesom bacao je i treći čovek u atentatu, koji je teroristima obezbedio oružje i municiju i kontrolisao akciju, a čija uloga nikad nije rasvetljena. Znalo se samo da mu je konspirativno ime Antoan, ali jedan od uhapšenih atentatora nikad nije hteo da o svom zemljaku kaže ni reč, a svog mlađeg saučesnika nikad nije hteo da upozna sa njim.

Tog dana, dvojica jermenskih atentatora Haručion Krikor Levonijan (1960) i dve godine mlađi Rafi Aleksander el Bekijan (1962), obojica državljani Libana, u 11 sati, kod semafora na uglu ulice Generala Ždanova i Bulevara revolucije, pucali su na „mercedes“ turske ambasade u kojem je bio ambasador i njegov vozač. Levonijan je ispalio tri hica u ambasadora, a El Bekijan je jednim metkom pogodio šofera Nedžati Kaju. Građani su pokušali da ih stignu, pa je Levonijana oko pojasa uhvatio penzionisani pukovnik Slobodan Brajović, a Milivoje Nikolić za ruku. Međutim, terorista se otrgao i ispalio dva hica u Brajovića, jedan je pogodio pukovnika, a drugi prolaznicu.

El Bekijana su pokušali da uhvate prolaznici: student Željko Milivojević iz Inđije, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski, ali on se okrenuo i ispalio tri hica u grudi Milivojeviću, kojeg je usmrtio. Uhapšen je nakon osam sati u Novom Sadu, a ambasador Balkar umro je dva dana posle atentata.

Atentatori su bili članovi tajne jermenske organizacije u Libanu, takozvanih boraca za izvršenje pravde zbog genocida nad Jermenima, a tokom policijske akcije „Madera“, ispostavilo se da je njihov cilj bio da se terorističkim akcijama nad turskim diplomatama skrene pažnja svetske javnosti na jermenski problem. Sudilo im se u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, jer je Levonijan, zbog oduzetosti donjeg dela tela, bio vezan za invalidska kolica. Jedan propust u istrazi stavio je veliku misteriju na slučaj jer je lekar veštak dr Snežana Veljković, biohemičar i specijalista za sudsku medicinu, u svom nalazu o obdukciji nad Željkom Milivojevićem, napisala da je zrno izvađeno iz njegovog tela bilo kalibra sedam milimetara. Ovo je išlo na ruku odbrani, koja je tvrdila da su njihovi klijenti pucali iz pištolja španske marke „astra“, kalibra devet milimetara!

- Sada sam sigurna da sam onda pogrešila, a greške sam se setila prošlog meseca, kad sam primila poziv za ovo suđenje. Nije isključeno i da sam sve tačno izmerila i ispravno rekla, ali me je zapisničarka pogrešno čula ili tačno čula, a pogrešno zapisala - rekla je na suđenju dr Snežana Veljković.

Istakla je da su ona i kolege bili iznenađeni kalibrom izvađenog projektila, koji je bio i duži i širi od onih na koje obducenti obično nailaze, pa je studentima rekla da je u pitanju „duga devetka“.

Balističar Milan Kunjadić utvrdio je da su oba pištolja španske marke „astra“, kalibra 9 milimetara, a veštak medicinske struke je potvrdio da je zrno izvađeno iz tela Milivojevića bilo iz „duge devetke“.

Atentatori:  Levonijan i El Bekijan

Alo!

Atentatori: Levonijan i El Bekijan, Foto: Alo!

 

HRONOLOGIJA

9. mart 1983. - Atentatori pucaju u ambasadora Galipa Balkara

9. mart 1983. - Policajac u civilu ranjava glavnog atentatora Haručiona Krikora Levonijana (1960)

9. mart 1983. - Osam sati nakon atentata hapse Aleksander el Bekijana (1962)

11. marta 1983. - Ambasador podleže povredama

9. marta 1984. - Atentatori su osuđeni na po 20 godina zatvora, presuda je kasnije El Bekijanu preinačena na 15 godina l Nakon nekoliko godina provedenih u Sremskoj Mitrovici, atentatori su prebačeni u Liban da služe kaznu l Ne zna se njihova dalja sudbina

 

FAKTI:

- Nerešena uloga trećeg čoveka u atentatu.

- Nije rasvetljeno iz kojeg je oružja ubijen amabasador, „dugom devetkom“ ili nekim drugim.

- Nepoznato je ko je smrtno ranio studenta Željka Milivojevića, da li je reč o zalutalom metku.

- Kako je pogrešno izmeren kalibar zrna iz kojeg je ubijen Galip Balkar.

- Ključni svedok iz policije koji je ranio Levonijana nije mogao da svedoči na suđenju jer nije bio oslobođen čuvanja državne tajne.

- Taksista Jovan Naumović izjavio da je gledao atentat i da je El Bekijan pucao u Balkara!

- Svedok Dragiša Petrović tvrdio je da atentatori nisu sačekali ambasadorov auto, već da su došli taksijem i čak uperili pištolj i u njega!

Komentari (2)

citateljka

20.05.2016 22:15

Secam se tog dogadjaja.NIkada vise takva vremena.Dvojica Jermena, ojadjena turskim genocidom nad njihovim narodom, izabrala su Srbiju za atetntat na turskog ambasadora racunajuci da su Turci ojadili i srpski narod i da cemo mi biti njihovi jataci.Zaboravili su samo jedno.Sve strane diplomate su nasu gosti, a mi smo poznati po gostoprimstvu koje postujemo bez obzira na simpatije ili animozitete.Zato smo reagovali tako reagovali i platili cenu.Ne znam koje su diplomate danas vredne toga.

goran

21.05.2016 10:06

Tada atentatori i teroristi, a danas kad je sire u svetu poznat genocid nad Jermenima i kada znamo antisrpsku ulogu Turske u otcepljenju KiM,bombardovanju Srbije ,pomoci u teznjama za stvaranjem unitarne muslimanske BiH, rekao bih heroji! Poput naseg Principa!