Milo i Duško
privatna arhiva
Milo i Duško

privatna arhiva

Zaratili na sudu: Milo Đukanović i Duško Knežević, Foto: privatna arhiva

Advokat Zdravko Đukanović za „Alo!“ otkriva da krivična prijava tereti Mila Đukanovića da je poznatom biznismenu, koji se trenutno nalazi u egzilu u Londonu, naneo ukupnu štetu od 170 miliona evra.

Krivična prijava navodi da su u kriminalnoj grupi koju je organizovao predsednik Crne Gore bili Olivera Mihajlović Elez, izvršna direktorka Privatne zdravstvene ustanove „Meljine“, Blažo Jovanić, predsednik Privrednog suda Crne Gore, Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore, Tanja Terić, privremena upravnica Atlas banke, Milan Remiković, bivši privremeni upravnik IBM banke, Milivoje Katnić, specijalni državni tužilac Crne Gore, i Saša Zejak, stečajni upravnik „Meljine kompleksa“ d.o.o. Oni se sumnjiče za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i protivzakonitog uticaja, za koja im preti najmanje četiri godine zatvora. U krivičnoj prijavi se navodi kolika je direktna šteta koju je ova grupa pričinila:

Zdravko Đukanović

privatna arhiva

Advokat Zdravko Đukanović sa saradnicima iz advokatske kancelarije, Foto: privatna arhiva

- „Meljine kompleks“ d.o.o. iz Herceg Novog oštećen je za 57 miliona evra, Atlas banka za 77 miliona evra, IBM banka za četiri miliona evra, što je ukupno 138 miliona evra. Indirektna šteta meri se takođe milionima evra. Atlas banka je oštećena za 25 miliona evra, IBM banka za pet miliona evra, „Meljine kompleks“ za dva miliona evra, tako da ukupna indirektna šteta iznosi 32 miliona evra, a celokupna šteta 170 miliona evra - navodi se u krivičnoj prijavi i ističe da je predsednik države bio glavni organizator.

- Milo Đukanović je korišćenjem svog službenog i društvenog položaja, kao i stvarnog uticaja, posredovao da se bez osnova uvode stečaj i prinudna uprava i pokreću krivični postupci protiv Duška Kneževića. Posredstvom guvernera je ugrozio prava akcionara i potcenio vrednosti akcija, a stopirao sve što je išlo u korist biznismena Duška Kneževićevu - navodi se u prijavi.
Podsetimo, Milov režim je uzdrman kada je Knežević objavio snimak koji je nastao 2016. u vreme izborne kampanje, a na kojem se vidi kako biznismen daje koverat sa 97.500 evra Slavoljubu Stijepoviću, bivšem gradonačelniku Podgorice.

Krivična prijava protiv Mila Đukanovića i njegovih saradnika

privatna arhiva

Krivična prijava protiv Mila Đukanovića i njegovih saradnika, Foto: privatna arhiva

 

Predsednik države još nije saslušan

Advokat Zdravko Đukanović, koji sa timom kolega zastupa Duška Kneževića kaže da očekuje profesionalni rad svih državnih institucija, pre svega Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici.

- Za sada nije postupano ni po jednoj od naših krivičnih prijava, ili mi do ovog momenta nemamo saznanja da je bilo ko pozvan na saslušanje kao okrivljeni ili kao svedok - kaže advokat Zdravko Đukanović.