PREDOSEĆALA JE ONO NAJGORE Miličin brat otkrio zapanjujući detalj koji tera na plakanje!

Kruševac i Srbija nisu zaboravili.

Milica Kostić
Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

Dogodilo se da 1974. godine naša Milica strada mučeničkom smrću, a bila je jedna plemenita duša, poslušna, vredna. Imala je sve vrline koje krase čoveka. Nastradala je, ali za nas je živa i živeće dok mi postojimo i dokle je sveta i veka.

Ovo je kazao prota Milan Kostić, brat od strica Milice Kostić (1956), učenice Srednje medicinske škole u Kruševcu, koja je 4. septembra 1974. godine preminula od posledica pada sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu. Na prevaru je dva dana ranije odvedena u stan, gde su četvorica nasilnika, kako je kasnije i dokazano na sudu, imala jasnu nameru da je napastvuju. Nakon više sati opiranja i molbi, u trenutku kada je ostala sama u sobi, Milica je skočila kroz prozor stana.

Milica Kostić
Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

Prota Milan primio nas je u dom u Strojincima, kod Brusa, samo nekoliko domaćinstava od rodne kuće njegove sestre Milice. U njoj više niko ne živi. U susednoj su, posle smrti Miličinog rođenog brata Milomira, jula prošle godine, ostali snaja i bratanac. Strme potkopaoničke staze ukazuju na volju hrabre učenice da iz malog sela osvoji svet znanja. Jedina je u porodici, tada pohađala srednju školu.

- Sećam se njenog poslednjeg odlaska, video sam je tog dana, baš odavde krenula je istim putićem u školu, kao i mnogo puta pre - svedoči prota Milan.

- Majka i otac su je ispraćali u školu. Izgledalo je kao da je slutila da će se nešto desiti, okrenula se prema njima i zaplakala je. Bila je dobar đak, dodaje prota.

Milica Kostić
Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

- Možda bi završila i Medicinski fakultet, postala lekar. Volela je da pomaže drugima, da se druži. Čak tri devojke su iz porodice Kostić krenule Miličinim putem, postale su medicinske sestre i doktorke, požrtvovane medicinarke.

Priča o Milici ne bi bila celovita da se ne istakne njena vera. Zato odlazimo u Parohijsku crkvu Svetog arhangela Gavrila u susednom selu Dupci. Tu je u omalenoj bogomolji -brvnari, krštena je 7. maja, samo dve nedelje po rođenju. Liturgija je služena na dan njene smrti.

- Sve ovo što se dogodilo danas je gest našeg nezaborava za nju, njenu dušu, za njen podvig koji je učinila - kaže protojerej Vukman Petrović iz Aleksandrovca, koji je služio liturgiju.

Milica Kostić
Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

- Svi znamo da je ona nastradala da bi sačuvala svoju celomudrenost i dostojanstvo.

Na groblju u Strojincima održan je parastos. Najbliži srodnici, vernici, školski drugovi bili su na Miličinom grobu kao i pre 46 godina...

Knjiga i kanonizacija

Posle skoka kroz prozor iz stana, Milica Kostić je pala pravo na tendu iznad bašte, a potom i na plastičnu stolicu tadašnjeg restorana "Napredak" u Kruševcu.

Preminula je dva dana kasnije, ali je smogla dovoljno snage da inspektorima ispriča da se na taj korak odlučila kako bi sačuvala svoju čast.

ANKETA: Kako biste presudili gore pomenutim nasilnicima?

Ukupan broj glasova: 171

  • 20 godina zatvora: 1% (2)
  • 30 godina zatvora: 0% (0)
  • 40 godina zatvora: 6% (10)
  • Doživotna kazna zatvora: 42% (72)
  • Smrtna kazna: 51% (87)
  • Oslobodio/la bi ih : 0% (0)

Dan kasnije u Kruševcu su pokrenute neme demonstracije sa više hiljada učesnika, a toliko ih je bilo i na sahrani na groblju u Strojincima.

Nasilnici su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Milica je, nažalost, bila zaboravljena sve do trenutka kada je studenički arhimandrit Tihon objavio knjigu.

Od tada počinju napori za njenu kanonizaciju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi