Aleksandar Zdravković
Alo/Masanori Jošida
Aleksandar Zdravković

Alo/Masanori Jošida

Aleksandar Zdravković, Foto: Alo/Masanori Jošida

Suđenje Aleksandru Zdravkoviću, optuženom za atentat na biznismena Milana Beka (59) danas je počelo iznova u Višem sudu u Beogradu, nakon što je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu. Ukinutom presudom Zdravković je bio osuđen na deset godina zatvora.

Pročitajte još:

Zdravković je ponovo izjavio da nije kriv niti umešan u atentat na Beka. Sudija Marina Anđelković naredila je da se na sledećem suđenju 10. oktobra ponovo sasluša Beko kao i Maja Adrovac koja je oslobođena optužbi za pomaganje. Beko bi na tom suđenju trebao da se izjasni da li prepoznaje Zdravkovića kao mogućeg napadača s obzirom da sada nije mogao da se precizno izjasni ko je pucao u njega.

Advokat Milica Colić branila je Zdravkovića je izjavila posle suđenja da nije očekivala ovakvu odluku suda.

Beko je na saslušanju ranije rekao da se ne seća tačno detalja atentata i opisao je svaki detalj događaja. Iako to nije bio predlog ni Tužilaštva niti Odbrane, sudija je donela odluku da se sasluša Beko i odredila ponovno saslušanje oštećenog da li se možda seća još nečeg, pošto je izjavio da mu se neki detalji atentata vraćaju.

Milan Beko je vidno smršao posle ranjavanja

Dejan Briza/Alo

Milan Beko Foto: Dejan Briza/Alo

Apelacioni sud, između ostalog, smatra da prvostepeni sud svoje zaključivanje nije temeljio na nesumnjivim i pouzdanim dokazima iz kojih bi nedvosmisleno proizlazio zaključak da je upravo Zdravković dana pucao na Beka, već svoj zaključak zasniva na navodima Beka da okrivljeni "može biti osoba koja je pucala na njega".

Milan Beko je vidno smršao posle ranjavanja

Dejan Briza/Alo

Milan Beko Foto: Dejan Briza/Alo

Takođe, prvostepena ukinuta presuda se prema stavu Apelacionog suda zasniva na DNK veštačenju iz koga proizlazi "umereno snažna sigurnost" da DNK profil na čauri potiče od Zdravkovića. Zdravković je optužen da je pokušao da ubije Beka u saizvršilaštvu sa NN osobom koje mu je javljalo kretanje Bekovih kola.

Na Beka je pucano 14. novembra 2014. godine kada se kolima vraćao s posla u svoju kuću na Senjaku. Zdravković je bio u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, ali je od letos u kućnom zatvoru. 

Preporučujemo: