Bolnica
Tanjug/Dušan Aničić
Medicinska sestra metadon

youtube/printscreen/ True Crime

Metadon, Foto: youtube/printscreen/ True Crime

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, osim Radmili lisice na ruke su stavljene i Vladanu B. iz Bora, koji je od nje često kupovao "metadon", a zatim ga preprodavao.

Bez kontrole

Više od pola godine medicinska setra koristila je povlastice svog položaja u krađi, navodi izvor blizak istrazi.

- Radmila se tereti da je od decembra 2019. godine do hapšenja koristila svoj položaj i u više navrata uzimala ampule "metadona" i prodavala ih heroinskim zavisnicima. Ona je bila zadužena za davanje terapije osobama koje su navučene na drogu pa je zbog toga niko nije kontrolisao - rekao je izvor iz istrage, i dodao da Radmili nije bilo teško da nađe "klijente" jer u Boru i Zaječaru nažalost ima dosta narkomana.

Pročitajte još:

Prema rečima sagovornika, osumnjičena medicinska sestra je znala da se ampule "metadona" mogu izdati samo u medicinskoj ustanovi i da svaki lek ima poseban serijski broj.

- Po tom broju je moguće otkriti poreklo leka. Zato je Radmila sa ampula skidala etiketu nakon čega ih je prodavala za 40 evra. Ona je za gotovo godinu dana, koliko je nelegalno prodavala sintetičku drogu "metadon", uzela mnogo novca - rekao je sagovornik.

Otkrili je kupci

 Slučaj je otkriven pošto je među heroinskim zavisnicima počela da se širi priča da jedna medicinska sestra prodaje "metadon".

- Srećom taj glas je ubrzo došao i do policije, pa su inspektori pripremili zasedu i čekali da Radmila M. ponovo nekom proda ampule leka. Kada se sa njom našao Vladan B., za koga je kasnije utvrđeno da je preprodavao "metadon", policajci su ih zaskočili i uhapsili - rekao je izvor iz istrage, i dodao:

Bolnica

Tanjug/Dušan Aničić

Bolnica, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Naknadnom kontrolom psihijatrijske ambulante, gde je radila Radmila, utvrđeno je da nedostaje nekoliko desetina ampula te sintetičke droge. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Isti slučaj

Zanimljivo je da se u Domu zdravlja u Boru 2018. godine dogodio identičan slučaj. Tada je medicinska sestra Mimica P. (56) krala takođe sintetičku drogu "metadon" i prodavala ga heroinskim zavisnicima za 3.000 dinara po dozi. Mimica je uhapšena na svom radnom mestu, nakon što je uhvaćena u primopredaji "metadona".

Sve češće na crnom tržištu

Mada je izdavanje "metadona" strogo kontrolisano i svedeno isključivo na zdravstvene ustanove, ovaj lek se sve češće može kupiti na crnom tržištu, kao i ostali narkotici. Prema podacima policije, svaki treći korisnik ovog leka čim dobije terapiju, preproda ga ili zameni za heroin. "Metadon", inače, stvara jaču zavisnost od heroina, dok apstinencijalna kriza od njega može da potraje mesecima. Lek izaziva "fleš" kao i kada se ubrizga heroin u venu.

- Pošto je taj lek u tečnom stanju, ona ga je razblaživala pre nego što bi ga dala pacijentu, pa bi tako jedan deo doze zadržavala za sebe i prodavala ga kasnije, a narkomanu bi dala razblažen lek. U kući medicinske sestre pronađeno je nekoliko boca "metadona", kao i različiti lekovi za psihijatrijske bolesnike koje zavisnici od narkotika takođe mogu da zloupotrebljavaju - rekao je tada izvor iz istrage.

Mimica P. je 2019. godine u Višem sudu u Nišu osuđena na godinu i po dana zatvora.

Pročitajte još: