Hitna pomoć
Alo!/Masanori Jošida
Hitna pomoć

Alo!/Masanori Jošida

Hitna pomoć, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Nesrećnog čoveka gušili su jastukom, a onda ga izboli 23 puta. Obdukcija je pokazala da nijedna povreda nije bila smrtonosna, već je umirao lagano dok nije iskrvario.

Bašiću je u januaru Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda, a odlazak na robiju čekao je u kućnom pritvoru. Krajem prošle nedelje policajci su zakucali na vrata njegove kuće u Zemunu i odveli ga u Padinsku Skelu.

Činjenicu da je otac maloletnog deteta sud je odbio da mu uzme kao olakšavajuću okolnost jer je ubio oca dvoje maloletne dece, i to dok su ona spavala u susednoj sobi! Kao otežavajuća okolnost ocenjeno je to što je zločin počinio kako bi nesmetano bio u ljubavnoj vezi sa Kovačevićevom suprugom!

Kobne noći između 2.30 i četiri časa Bašić je u dogovoru s Jelenom došao u dom Kovačevića u Vukovaru. Umoran od posla, Borislav je spavao na kauču u sobi. Jelena je mužu stavila maramu preko lica, a preko nje jastuk, kojim je pokušala da ga uguši, dok je Bašić držao nesretnog čoveka.

Kada je Borislav počeo da se opire i bori za vazduh, Bašić ga je najpre udario nožem u glavu, a onda su oboje počeli da ga bodu po telu. Koristili su Bašićev skakavac, kuhinjski nož i šrafciger.

Obdukcijom je utvrđeno da su mu naneli 27 rana po telu, od kojih su 23 bile ubodne. Ipak, nijedna od njih nije bila smrtonosna. Borislav je, iscrpljen, ležao na krevetu, a ljubavnici su ga ostavili da u bolovima iskrvari nasmrt.

Nakon krvavog pira Bašić je sa sebe skinuo krvavu odeću, bacio je i obukao Borislavljevu odeću i obuću. Potom se uputio kući u Zemun. Jelena je čekala da joj se javi da je stigao u Srbiju, pa je šest sati nakon hladnokrvnog ubistva pozvala majku i brata tvrdeći da im je neko provalio u stan.

Naime, ljubavnici su pokušali da insceniraju provalu tako što je Bašić pre bekstva razvalio ulazna vrata stana sa spoljašnje strane. Ipak, nisu uspeli da prevare inspektore.

Upoznali se na Fejsbuku

Matija i Jelena su se upoznali preko Fejsbuka i započeli romansu dok je ona živela sa suprugom Borislavom i njihovo dvoje dece u Vukovaru. Jelena se s Bašićem tajno viđala četiri meseca, kada su odlučili i do detalja isplanirali Borislavljevo ubistvo.

Kovačevićevoj sudili u Hrvatskoj

Jelena Kovačević je zbog ubistva supruga osuđena u Hrvatskoj na 25 godina zatvora. Ona se još jedanput pojavila na stranicama crne hronike i to kada ju je Osječanka S. M. (40), koja je osuđena za podvođenja devojaka, pa i svoje maloletne ćerke, pretukla u toaletu zatvorske ćelije. Jelena se tada stražarima požalila i da ju je S. M. duže vreme psihički maltretirala, ali da to nije smela da prijavi.