Marković glavni go*nar u „Zabeli“

S. Dž. Stojanović | vesti 2017-01-09 20:48:29 2017-01-09 20:48:29

Deviza jednom policajac - uvek policajac potvrđena je i na primeru Radomira Markovića (70), bivšeg šefa DB-a, koji u „Zabeli“ izdržava kaznu od 40 godina, ali je kao iskusni obaveštajac dobio poverljiv zadatak da nadzire sistem kanalizacije!

Darko Vojinović

Kako „Alo!“ saznaje, bivšem šefu tajne policije ukazano je poverenje da nadzire otpadne vode unutar zidina zatvora kako bi  eventualni pokušaj bekstva bio sprečen u startu! Marković posle 15 godina robije ima najveće povlastice među zatvorenicima sedmog paviljona „Zabele“ i ima „zeleno svetlo” da ne ide na prebrojavanje.

Ivančica i Rade i u dobru i u zlu

Rade Marković je bio u pritvoru devet godina.

- Rade ima ubedljivo najduži pritvorski staž! U Centralnom zatvoru je bio punih devet godina. On i njegova supruga Ivančica su neverovatno vezani. Oni su redak bračni par, koji je vezan i u dobru i u zlu. Ona ga je u Beogradu posećivala mnogo češće, ali i sada koristi svaku priliku da otputuje u Požarevac da ga vidi - kaže porodični prijatelj Markovića.

Gospođa Marković nam se juče zahvalila na pozivu, ali nije htela da nam kaže kada je poslednji put bila kod muža u poseti.

- Rade je dobio radno zaduženje zahvaljujući poslu koji je obavljao pre robije. On boravi u odvojenoj dvorišnoj kućici, nalik portirskoj. Međutim, nikada ne sme da izlazi iz zatvorskog kruga. Pored ovog kućerka ima i malu bašticu. Tamo gaji i kučiće i mačke. Sam ih hrani i brine se o njima. Posle rigorozne faze, kada nije smeo da mrdne iz samice, poveren mu je daljinski nadzor i kontrola kanalizacije! Nema nikakvog kontakta sa fekalnom kanalizacijom, ali zlobnicima nije trebalo mnogo da mu daju nadimak i nazovuga glavni go*nar „Zabele”! - kaže naš izvor blizak ovoj ustanovi.

Bivši šef tajne policije obavlja veoma odgovoran posao, jer su robijaši spremni da skoče i u kanalizaciju kako bi pobegli!

- Ovaj posao iz predostrožnosti nikada nije obavljao neko izvan zatvora. Vremenom je procenjeno da među zatvorenicima mogu jedino da se pouzdaju u Radeta. Sve se radi klikom na dugme. On kontroliše stanje unutrašnjih instalacija kanalizacije i septičkih jama u sklopu zatvora. Crveno dugme se upali čim nastane zagušenje ili neki drugi problem. U slučaju zagušenja jednog dela mreže, dovoljno je da klikne na dugme i reši problem. Ceo sistem je pod strogom kontrolom, jer zatvorenici smišljaju planove za bekstvo čim kroče u zatvor, a kanalizacija je oduvek bila jedna od opcija za bekstvo - kaže naš sagovornik.

Marković je osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove 1999. na Ibarskoj magistrali, kao i pokušaj ubistva Vuka Draškovića. Osim ovog zločina, bivši šef tajne srpske policije proglašen je krivim i za umešanost u otmicu i mučko ubistvo Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Predsedništva Srbije, kao i za atentat na Vuka Draškovića u Budvi 2000.

Marković je sa još trojicom pripadnika DB-a optužen za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije i taj postupak je u toku.

Expand player
Pogledajte više