policija
Shutterstock
policija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zločin se dogodio 16. marta ove godine. U optužnici se navodi da je Emir zbog ličnih problema i teške porodične situacije počeo planirati majčino ubistvo. Kritične večeri je bio u alkoholisanom stanju i došlo je do kraće svađe, nakon koje je Razija I. otišla u kupatilo, da bi Emir uzeo sataru i krenuo za njom. Ugasio je svetlo, te je više puta udario u glavu tupim delom satare. Zatim je, kako se navodi, uzeo kaiš koji joj je stezao oko vrata. Kada su joj usne poplavile i počela da krklja, odustao je od zločina, te pozvao policiju i Hitnu pomoć.

Razija I. juče je saslušana kao svedok tužilaštva, a po ulasku u sudnici sinu je počela tepati rečima "zlato moje". Pokušala je i da ga dodirne, što sudska policija nije dozvolila.

- To je moj jedinac. Bio je dobro dete. Nikada se nismo svađali i bili smo u divnim odnosima. Zbog problema na poslu, ali i traumatičih iskustava iz rata, u sebi je gomilao strah i zbog toga je počeo uzimati terapiju - ispričala je Razija I.

- Iznenada, on se pojavio sa satarom. Mislila sam da se šali, dok me nije udario u glavu. Rekla sam: "Prestani, zovi Hitnu, ide mi krv". Onda je uzeo kaiš i počeo me daviti. Onesvestila sam se - ispričala je Razija.

Na pitanje tužioca potvrdila je da je u istrazi rekla da ju je sin hteo ubiti iz milosrđa, obrazloživši da je pre dve godine, kada se teško razbolela, Emir rekao: "Mama, žao mi je što nemam pištolj da ti skratim muke".

- To je moje zlato! Drago mi je što je ovo uradio meni, a ne ne daj bože nekom drugom. Nemam nikakav strah da opet živimo zajedno - rekla je Razija I.

Na kraju svedočenja kratko joj se obratio i sin rečima: "Mama, volim te puno".


RETKO OBOLjENjE

Veštak neuropsihijatrije Slobodan Stanković u sudu je naveo da Emir B. boluje od teškog duševnog poremećaja sa sumanutom idejom milosrđa.

- To je retka bolest koja dovodi do pogrešnog rasuđivanja. On veruje u sadržaj sumanutosti i ta ideja gospodari njegovim životom. Za ovu bolest je u literaturi bilo raznih naziva, a jedan od njih je monomanija, dok se pojavljuje i kao senzibilno ludilo - kazao je Stanković.