Ubica Ljubiša Bogdanović
Privatna arhiva
Ubica Ljubiša Bogdanović

Privatna arhiva

Ubica Ljubiša Bogdanović, Foto: Privatna arhiva

Ovako priča Bojana Marinković Milutinović, sestra Jovane Despotović (21), devojke koja je 9. aprila, pre tačno pet godina, dok je u rukama držala svog osamnaestomesečnog sinčića Davida, monstruozno ubijena u masakru koji je u Velikoj Ivanči počinio Ljubiša Bogdanović (60). Ljubiša je ubio najpre svoju majku Dobrilu (83) i sina Branka (42), a zatim još 11 svojih komšija, među kojima su i svih pet članova porodice Despotović. Jovana i maleni David izdahnuli su zagrljeni na krevetu...

Mali David, te 2013. jedina beba u selu, bio je obožavan i sve komšije su se igrale sa njim i volele ga. Veselo dete od 18 meseci ubijeno je bez ikakvog razloga i trunke griže savesti. Ovaj 4. novembar posebno boli njegove rođake, jer mališan je trebalo da napuni sedam godina, krene u školu i iskusi sve ono što će njegovi vršnjaci imati priliku.

- Mnogo je teško na ovaj dan. Sada idem na groblje. Umesto da se spremam za rođendan da gasimo svećicu, ja idem na groblje da mu palim sveću - kaže slomljena Bojana Marinković Milutinović.

Kako dodaje, više od pet godina je prošlo od dana kada su joj oduzeti najmiliji, međutim teško je kao i prvog dana, a odgovora na pitanje "zašto?" i dalje nema. Žena ubice Javorka Bogdanović nikada s njima nije kontaktirala...

- Od te žene nijedno "izvini" nismo dobili. Najlakše je izjaviti "ne znam šta mu je bilo". A kako mi da znamo ako ona ne zna koja je živela sa njim?! Svesna sam da nikada nećemo dobiti odgovor. Teško je mnogo. Najteže je kad pomisliš da ideš na rođendan, na bilo koje slavlje. Isto tako kao što bi oni kod mene dolazili. Njihova mesta su prazna i nikada se neće popuniti - dodaje Bojana.

Pročitajte još:

Monstrum joj je, dodaje ona, uskratio nešto najlepše što je mogla imati. Osećanja naviru najviše kada pomisli da bi njena ćerka Milica i sestrić David, istih godina, sada zajedno sedeli u školskoj klupi...

- Uskratio je mojoj ćerkici Milici brata. Oni bi išli u prvi razred, pisali bi sastave i slova zajedno, igrali se. Sve je to nestalo... A zašto? Šta mu je skrivio sav taj narod? Šta mu je mali David skrivio? Bio je tako veselo dete, svi su ga voleli - dodaje ona.

"Kako mu nije zadrhtala ruka pred njim?", pitanje je koje će Bojanu proganjati zauvek.

- Koliki monstrum i nečovek treba da budeš da bi ubio dete od 18 meseci? Neka im svima bog sudi. Od sinoć mi stoji knedla u grlu. Ćutim, mislim i ne verujem... Jeste prošlo više od pet godina, ali isto će biti i za još pet i za deset i dok sam živa. Tek su trebali da žive, imali su mnogo planova - kaže Bojana.

Podsećanja radi, krvavi pir u kojem je Ljubiša Bogdanović ubio 13 osoba, svoje komšije, dogodio se 9. aprila 2013. godine oko pet sati ujutru.

Ljubiša je najpre u svojoj kući ubio sina Branka (42) i majku Dobrilu (83) hicem u glavu, a potom se uputio ka kućama komšija gde je napravio masakr.

Provalio je u susednu kuću porodice Despotović, gde je pobio svih pet članova, Mikaila i Milenu, njihovog unuka Gorana Despotovića, njegovu devetnaestogodišnju suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina Davida. Zatim je ubio po dvoje članova porodica Ješić, majku i sina Ljubinu i Miloša; porodice Mijailović, gde je ubio bračni par Velju i Olgu; i porodice Stekić, gde je usmrtio majku i ćerku Danicu i Draganu. Lančano ubistvo koje je trajalo oko pola sata završilo se dolaskom policije i samoubistvom krvnika iz Velike Ivanče.

Potresan status na Fejsbuku

Bojana Marinković Milutinović, Davidova tetka i Jovanina sestra, juče je podelila potresan status na svom Fejsbuk profilu posvećen malom Davidu i njenoj sestri Jovani. Tekst koji je ugraviran na spomen-ploči ove ubijene mlade porodice. Ona je uz njihovu fotografiju napisala:

"Otišli ste, a tek je trebalo da živite! Život vam nestade u trenutku, ali sećanje na vas ostaje zauvek. Vreme koje prolazi nikada neće doneti zaborav u nama koji vas volimo. Da je naša ljubav mogla da vas živi, večno biste živeli, anđeli naši. Srećan ti rođendan, ljubavi tetkina".