Malčanski berberin
Privatna arhiva
Malčanski berberin

Privatna arhiva

Malčanski berberin, Foto: Privatna arhiva

Ninoslav Jovanović, višestruki silovatelj povratinik, od leta je vreme provodio u šumama knjaževačkog kraja, svedoče meštani. Porodica je njegov nestanak prijavila pre nekoliko meseci, baš u periodu kada su ga stanovnici zabačenih kuća sretali u šumama.

- Pitao bi ih koji je najbliži put do nekog sela, da mu pokažu prečice. Po svemu sudeći skupljao je informacije o terenu. Toliko su ga često viđali da su ga prozvali šumskim čovekom! - ispričao je jedan od učesnika potrage.

Upravo taj višemesečni boravak u šumi bio je značajan za pakleni plan Malčanskog berberina, jer, osim što se upoznavao sa terenom, imao je dovoljno vremena da pripremimi potencijalna skrovišta.

- Sumnja se zbog toga da je napravio mesta gde će se skrivati. Kažu da je izuzetno inteligentna osoba, još kada se uzme u obzir priprema, jasno je zašto policija ne može tek tako da ga locira. Zanimljivo je da tokom tog boravka u šumi uopšte nije odlazio u prodavnicu po namirnice, već se snalazio u prirodi - objasnio je sagovornik.

Malčanski berberin

Alo.rs/Dragan Ilić

Malčanski berberin, Foto: Alo.rs/Dragan Ilić

Tezu da je Malčanski berberin duži vremenski period pripremao teren potvrđuju i tragovi koje je policija pronašla tokom proteklih dana potrage. Tako je najpre pronađena zemunica na oko 150 metara od Malčanske petlje, a u njoj, osim devojčicinih stvari i slatkiša, nađena je i vreća za spavanje.

Jedan meštanin takođe je prijavilo da mu je između 15. i 17. decembra ukradeno 240 kilograma sušenog mesa iz vikendice kod malčanske petlje. Svetlo sumnje odmah je palo na Malčanskog berberina jer se pretpostavlja da je ostavljao zalihe hrane duž putanje kojom beži od policije.

Da mu krađe nisu strane potvrdili su meštani knjaževačkog kraja, rekavši da je pre nekoliko dana na seoskom groblju održan parastos, a da je već sutradan sva hrana nestala. Kako je ovde reč o malim mestima, gde se svi poznaju, odmah je bilo jasno da je to maslo nekoga sa strane.

I napuštena kuća u kojoj su policajci pronašli Monikinu isečenu kosu, čiji je vlasnik Berberinov rođak, bila mu je poznata od ranije, a znao je i da u njoj, ali i okolini, ne boravi niko.

Malčanski berberin, vojska, potraga

Alo!/S.I.

Malčanski berberin, vojska, potraga, Foto: Alo!/S.I.

- Znao je da u toj kući nema komšiluka i da u kućama koje se nalaze okolo ljudi samo periodično dolaze. Ovo je veliko selo, ali raštrkano, tu ga danima niko ne bi primetio - kaže izvor "Blica".

Mesecima u kojima se kretao u šumama, monstrum je utvrđivao i u kojim kućama po selima niko ne boravi. Dobro je znao kuda da beži i gde će moći da se sakrije...

Dve najveće greške koje je napravio bile su glavni tragovi u potrazi: u jednom delu puta od Malče ka Knjaževcu sa devojčicom je išao duž pruge, pa ga je jedan čovek primetio, a druga je bila kada je u selu Miljkovac jednom meštaninu zatražio flašu vode "jer mu se pokvario kamion". Devojčica je oba puta viđena s anjim.

Za Berberinom i Monikom tragalo je više od 600 ljudi. Na terenu su policajci, lovci, radio amateri, radnici niških firmi za obezbešenje, građani i dobrovoljci, ali i zabrinuti roditelji iz Beograda koji su organizovano krenuli ka svrljiškom kraju.

I devetog dana nastavljeno je češljanje terena, pretresene su sve kuće u selu Svrljiški Miljkovac, gde je viđen sa devojčicom 48 sati posle otmice. Ponovo je pregledan i svaki objekat u Orešcu, gde je u jednoj napuštenoj kući nađena i kosa male Monike. I svaki pedalj dvorišta, okolnih njiva, šuma... Helikopteri su u niskom letu nadgledali taj kraj, ali tada nije bilo traga koji bi ukazao gde otmičar krije maloletnicu. U potrazi su učestvovali i psi tragači.

Malčanski berberin, Monika

Alo.rs/ S. I.

Malčanski berberin, Monika, Foto: Alo.rs/ S. I.

Na inicijativu policije meštanima je sugerisano da pregledaju svoje kuće i vikendice. Prilikom pretresa vikendice meštanin Pasjače zatekao je Moniku K. i njenog otmičara koji je, ugledavši vlasnika vikendice, pobegao kroz prozor. Tako je Monika K. konačno spasena i kolima Hitne pomoći prevezena u KBC Niš.

Malčanski berberin poznat je kao iskusan begunac. Pre nešto više od deset godina na gotovo isti način bežao kroz šume od policije, nakon što je napastvovao devojčicu.

Tada je pokazao umeće da opstane u prirodi, čak i u ovako teškim uslovima kakvi su ovih, mada je policija tada bila u velikoj prednosti jer Berberin nije bio pripremljen za beg, pošto je zatečen u njivi kako napastvuje devojčicu.

Monika K. nestala je 20. decembra na putu do škole. Roditelji su istog dana prijavili njen nestanak. Da je njen otmičar Malčanski berberin, saznalo se četvrtog dana potrage nakon niza dokaza do kojih je policija došla tokom istrage.