Dete Bolnica
Profimedia
Dete Bolnica

Profimedia

Dete Bolnica, Foto: Profimedia

Osnovni sud u Smederevu osudio je prvostepenom presudom Maju K. (24), iz Kovina, na osam godina zatvora zbog brutalnog fizičkog zlostavljanja četvorogodišnje ćerke obolele od epilepsije. Posle poslednjih teških batina, majka je uhapšena, a devojčica je u komi od 2017. godine. Dvanaest meseci kasnije dete je invalid, ima teške posledice batinanja i nalazi se pod nadzorom lekara.

Maja K. uhapšena je 13. februara 2017. godine, nakon što je njena četiri godine stara ćerka S. K. primljena na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj bez svesti i srčane radnje. Imala je višestruke hematome na glavi i krvarenje na mozgu. Posle uloženog napora lekara, detetu je spasen život, ali je pala u komu. Bilo je jasno da je devojčica mučki pretučena. Povrede su bile teške, a lekari su posvedočili da nisu imali takav slučaj zlostvaljanja. Majka je ubrzo privedena zbog nanošenja teških telesnih povreda opasnih po život.

PROČITAJTE JOŠ:

Na prvom saslušanju u tužilaštvu, negirala je da je tukla dete, navodeći da se ćerka sama povređivala tokom epileptičnih napada. Ona je, međutim, priznala da dete nijednom nije odvela kod lekara zbog epilepsije. Lekari su još ustanovili da maloletna S. K. po celom telu ima stare povrede u vidu modrica, ožiljaka i hematoma. To znači da je trpela batine duže vreme.

Nakon veštačenja, majka je oglašena uračunljivom, sa lakšim stepenom mentalne zavisnosti. Protiv M. K. je Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu, krajem prošle godine, podiglo optužnicu za nasilje u porodici i tražilo najstrožu zakonom propisanu kaznu od deset godina zatvora.

Hapšenje, ubistvo, sud

Shutterstock

Hapšenje, sud, Foto: Shutterstock

Oduzeto joj je starateljstvo, a detetu je dodeljen staratelj iz Centra za socijalni rad u Kovinu. Devojčica je, nakon oporavka u bolnici, bila u Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj, a trenutno je, kako smo saznali, pod lekarskim nadzorom u zdravstvenoj ustanovi.

- Surovo nasilje ostavilo je trajne posledice i ona je težak invalid. Devojčica ima kvadriparezu, hrani se preko sonde, ne govori, ne može da sedi. Sve ovo su posledice prebijanja - rekao nam je izvor upućen u ovaj slučaj. - Staratelj deteta je Centar za socijalni rad, koji plaća lečenje. Njeno stanje je takvo da neće moći da bude data ni na usvajanje.

Majka je u pritvoru bila mesec dana, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, gde je sačekala i prvostepenu presudu. Tokom suđenja, koje je bilo zatvoreno za javnost, sve vreme je negirala da je tukla dete.

Bolnica

Alo!/Nenad Vujanović

Bolnica, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U Osnovnom javnom tužilaštvu za "Novosti" je u petak rečeno da je tužilac uložio žalbu na prvostepenu presudu u delu koji se odnosi na izrečenu kaznu od osam godina zatvora. Tužilac i dalje zahteva maksimalnu kaznu za ovo krivično delo od deset godina, saznaju "Novosti".

Porodila se posle hapšenja

Maja K. je u vreme hapšenja živela u vanbračnoj zajednici u Kovinu. Očuh pretučene devojčice tvrdio je da nije tukla dete, da je ono samo padalo zbog bolesti. Maja K. je sa tim čovekom, nakon hapšenja, dobila dete, koje sada ima godinu i po. Iz prethodnih brakova ima dvoje dece koja ne žive sa njom.